Читај ми!

Варуфакис требало да креира паралелни платни систем?

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис тврди да га је премијер Алексис Ципрас, пре победе на изборима у јануару, овластио да осмисли паралелни платни систем, јавља британски лист "Телеграф".

У телефонском разговору са групом инвеститора из Лондона, вођеном недељу дана пошто је поднео оставку на функцију министра финансија, Јанис Варуфакис је открио да је у сарадњи са петочланим тимом месецима радио на резервном плану за стварање паралелног платног система, у случају да ЕЦБ обустави исплату хитних средстава за грчки финансијски систем, као што је то урадила након колапса преговора са грчком владом, преноси Танјуг.

Паралелни платни систем би могао да функционише у еврима, али би преко ноћи могао да се пребаци на драхму, ако за то буде било потребе, преноси Телеграф, позивајући се на процуреле транскрипте разговора Варуфакиса и групе инвеститора објављене у грчком листу Катимерини.

"Премијер ми је, пре победе на изборима у јануару, дао 'зелено светло' да израдим План Б. Окупио сам веома способан тим, који је морао бити мали, јер смо деловали под велом тајне из очигледних разлога", рекао је Варуфакис.

Прецизирао је да је ангажовао стручњака за информационе технологије са Колумбија Универзитета који би решавао питања логистике, и који је, према резервном плану, требало да упадне у софтверски систем грчке пореске управе, како би прикупио регистарске бројеве пореских обвезника.

"Одлучили смо да хакујемо софтверски програм мог министарства", рекао је Варуфакис и додао да је грчка пореска управа у том тренутку била под контролом "тројке" (Европске централне банке, Европске комисије и Међународног монетарног фонда).

Бивши грчки министар финансија је у изјави за Телеграф признао да су процурели транскрипти разговора тачни, али да су грчки медији изврнули извесне тврдње.

"Смисао свега овога је да ме представе као лошег министра финансија и да будем оптужен за издају. То је све део покушаја да се поништи првих пет месеци рада владе и да заврши на сметлишту историје", истакао је Варуфакис.

Како је рекао, потпуно је искривљено значење његове жеље за увођењем паралелне валуте.

"Одувек сам у потпуности био против демонтаже евра, јер никада не знамо какве би то мрачне силе ослободило у Европи", рекао је Варуфакис британском листу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара