Читај ми!

Грабар Китаровић: О арбитражи у оквиру националног консензуса

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић рекла је да ће одлука око новонасталих околности везаних за спровођење Споразума о арбитражи између Хрватске и Словеније бити донета у оквиру националног консензуса.

Иако још није донела коначну одлуку, хрватска сматра да није потребно њено учествовање на ванредној саборској седници, јавили су хрватски медији, пренео је Танјуг.

"У овом тренутку мислим да можда није потребно моје учешће јер видим да постоји сагласност која ће се утврдити. Не бих хтела да се стекне утисак о некаквом ванредном стању у држави, зато што оно дефинитивно није", истакла је председница Грабар-Китаровић.

Додала је да је ова седница Сабора само реакција на "нешто што се десило у арбитражном процесу, а то је повреда његове објективности и саме његове суштине".

"О томе ће се одлука донети у оквиру националног консензуса, уз сагласност свих у Хрватској", поручила је Грабар Китаровић.

Она за сада не жели да спекулише о томе које би кораке Хрватска требало да предузме у овом тренутку.

"Видећемо, одлука ће се донети већ средином идуће седмице", рекла је новинарима председница.

Хрватски Сабор ће у среду и четвртак, 29. и 30. јула, расправљати на ванредној седници, сазваној на Владин захтев, о новонасталим околностима везаним за спровођење Споразума о арбитражи између хрватске и словеначке владе.

"Новонастале околности" су објављивање транскрипта и аудио записа који показују да су се словеначки члан арбитражног суда Јернеј Соколец и словеначка дипломатска представница, опуномоћена представница за праћење арбитраже, Симона Дреник договарали о изношењу аргумената и лобирању код других судија Сталног арбитражног суда у Хагу у поступку о граници између Словеније и Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара