Читај ми!

Грчки посланици усвојили и други сет реформских закона

Са 230 гласова "за" и 63 "против" грчки парламент усвојио је други сет реформских закона које међународни повериоци траже у замену за трећи пакет помоћи Атини. И Јанис Варуфакис је гласао "за", док је против био 31 члан владајуће Сиризе.

Грчки парламент почео је око 22 часа, односно 23 часа по локалном времену, расправу о сету реформи чије би усвајање омогућило да почну преговори са међународним повериоцима о трећем пакету помоћи Грчкој.

Након пет сати жучне расправе, у којој су посланици углавном пребацивали кривицу једни на друге за настанак кризе, уследило је гласање. За реформске законе било је 230  посланика, док су "против" гласала 63 члана парламента.

Највеће изненађење током гласања донео је доскорашњи министар финансија Јанис Варуфакис, који је, ипак, подржао владу и гласао за други сет реформи.

Две су кључне ставке биле у вечерашњој дебати: нови прописи у вези са правосудним системом, а који су намењени убрзању дуготрајних кривичних процеса и смањењу трошкова и примена европске директиве о банкама.

Новоименовани министар финансија Еуклид Цакалотос обећао је да ће грчке банке пре краја године добити толико потребан свеж капитал, док је премијер Алексис Ципрас поручио да неће престати да се бори за социјалну правду.

Бранећи тешке одлуке које је, како каже, морао да донесе, Ципрас је рекао да је његова влада помогла да се промени Европа и поновио да нема намеру да се повуче с чела владе, преноси Гардијан.

"У стварности, ми смо донели тешке одлуке и сада морамо да се прилагодимо новонасталој ситуацији", рекао је Ципрас и поновио да је морао да бира између "грегзита" (напуштања еврозоне) и примене тешких мера.

Лидер опозиције Евангелос Меимаракис најавио је да ће његова Нова демократија подржати најновије реформе додајући да је Сиризино учење управљања државом скупо коштало Грке.

Пре почетка седнице, поборници, али и противници реформи, изашли су на улице Атине и одржали углавном мирне протесте.

Грчка влада је у уторак, након што је доставила парламенту предлог закона о другом сету реформи, саопштила да до 20. августа жели да финализује споразум са повериоцима о добијању трећег пакета помоћи.

У Грчкој су, после тронедељне паузе, почетком недеље банке отворене, а званична Атина је исплатила више милијарди евра дуга Међународном монетарном фонду и Европској централној банци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара