Читај ми!

Протести у Атини уочи одлуке парламента

Грчки посланици одлучују вечерас о новом сету реформских закона, а очекује се да о њему гласају око два часа иза поноћи. Уочи почетка седнице на атинском тргу Синтагма окупило се око 9.000 људи који протестују против увођења нових мера штедњи. Окупљају се и они који подржавају те мере.

Парламент је нешто пре 22 часа почео расправу на које ће одлучити да ли подржава реформе које међународни повериоци траже у замену за трећи пакет помоћи Атини, вредном око 85 милијарди евра.

Грађани који се противе новим мерама штедње, а у организацији синдиката jaвних службеника, протестују испред зграде парламента, јавља Гардијан.

Окупили су се и они који се залажу за реформе. Оба скупа пролазе мирно, а повећане су снаге безбедности на улицама.

Демонстранти носе транспаренте и узвикују слогане, али за сада нема знакова насиља које је обележило сличан протест прошле седмице.

Гласање које треба да уследи у парламенту, а односиће се на промене у правном и банкарском сектору, сматра се тестом за грчког премијера Алексиса Ципраса који се прошле недеље суочио са побуном у скупштини пошто је пет посланика Сиризе гласало против спровођења строгих мера штедње.

Због тога, да би парламент дао зелено светло за нове реформе, Ципрас мора да се ослони на подршку проевропских опозиционих партија.

Иначе, ЕЦБ је данас повећала са 900 милиона евра средства за ликвидност која су на располагању грчким банкама, што је други подстицај те врсте за мање од седам дана. 

Грчка влада је јуче, након што је доставила парламенту предлог закона о другом сету реформи, саопштила да до 20. августа жели да финализује споразум са међународним кредиторима о добијању трећег пакета помоћи.

У Грчкој су, после тронедељне паузе, почетком недеље отворене банке, а званична Атина је исплатила више милијарди евра дуга ММФ-у и ЕЦБ-у.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара