Читај ми!

Пожари у Далмацији не јењавају

На полуострву Пељешцу и острву Корчули у Далмацији пожари и даље не јењавају. Ватром захваћене стотине хектара борове шуме, винограда и маслињака. Због тешке ситуације затражена помоћ Европске комисије. У суседној Босни и Херцеговини пожари су углавном под контролом.

Гашење пожара отежава ветар, а на појединим местима и неприступачан терен. У Сектору за заштиту и спасавање кажу да је због ватре у Пониквама затворен пут преко Пељешца, али куће тренутно нису угрожене.

У ватрогасној служби кажу да су површине захваћене ватром велике и да ће горети још неколико дана. У гашењу помажу и војни авиони и хеликоптери.

Према подацима локалних медија, на Пељешцу је пожаром захваћено 900 хектара борове шуме, винограда и маслињака, а на Корчули око 850.

На Корчули је најтеже у Брни и Смоквици, али куће су одбрањене на Пељешцу у Трстенику.

"Сва три пожара, онај на Корчули код Смоквице, на Пељешцу - Трстеник, Кунај и Поникве су активни и све расположиве екипе су на терену. Чека нас још један тежак дан и још једна ноћ како би пожаре угасили уз помоћ ваздушних снага", изјавио је за Хрватску радио-телевизију ватрогасни заповедник Дубровачко-неретванске жупаније Стјепан Симовић.

Због многобројних пожара који неколико дана трају на Корчули и Пељешцу, посланик у Европском парламенту Тонино Пицула тражио је помоћ од Европске комисије.

И док су ватрогасцима пожари права ноћна мора, председница Хрватске конзервативне странке Руже Томашић која живи у Брни на Корчули, на ову елементарну непогоду гледа и као на врсту атракције за туристе.

Велики пожар на Пељешцу букнуо је пре две ноћи, а ватра се приближила кућама у Трстенику због чега је евакуисано око 50 мештана и туриста. Причињена је велика штета - изгорели су маслињаци, виногради, борова шума, аутомобили и једна винарија.

У суседној Босни и Херцеговини ватра је под контролом. Километарска линија пожара код Билеће од синоћ се контролише пошто је на том подручју дејствовао хеликоптер оружаних снага БиХ. Под контролом су и пожари на територији Гацка, Требиња и Босанског Грахова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара