Читај ми!

Човић: Довести односе на пријатељски ниво

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да посета чланова тог тела Србији у среду представља покушај да се односи две земље доведу на ниво пријатељских. За референдумом у РС неће бити потребе, уверен је Човић.

"Профит из прошлости никоме није био профит, тако да на њему градити будућност нема смисла", рекао је Драган Човић на конференцији за новинаре у Сарајеву у својству председавајућег Председништва БиХ у наредних осам месеци, преноси Танјуг.

Човић сматра би због тога ускоро требало реализовати и раније планирану па одложену посету председника Србије Томислава Николића БиХ.

"Ни БиХ ни њени суседи не могу профитирати на било каквом сукобу. Очекујем да оно што нам се догодило у Сребреници буде нова шанса и искорак да реално сагледамо проблеме из прошлости... Ти људи не смеју бити гласноговорници политике БиХ јер у БиХ много више људи размишља на другачији начин"”, рекао је Човић.

Човић је поручио да једна страница мора бити затворена, те да постоје институције које се баве прошлошћу, док политичари треба да се баве реалним животом.

Три члана председништва БиХ долазе у Србију на позив Александра Вучића, који је уследио након што српски премијер брутално нападнут на комеморацији у Поточарима 11. јула.

Коментаришући најаву да ће бошњачког члана Председништва Бакира Изетбеговића у Србији обезбеђивати 1.000 полицајаца, Човић је рекао да за тим нема потребе, те да сва три члана Председништва БиХ иду заједно.

Осврнувши се на питање референдума, Човић каже да неће бити потребе да у Републици Српској буде спроведен референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Референдум, према његовим речима, треба, међутим, искористити као чин за успостављање независног правосуђа.

"“Уколико нас такав референдум тера да будемо уистину уређено друштво у којем нећемо импровизовати и селективно радити, у којем ја као члан Председништва БиХ нећу говорити да још увек немамо правну државу, онда нека га на тај начин искористимо”", рекао је Човић.

Истакао је, пренела је Фена, да се као антидејтонско деловање може гледати и када 26 заступника Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ напише писмо Уједињеним нацијама, јер каква је та држава и куда БиХ воде такви иступи када појединачни заступници или министри пишу писма међународним институцијама. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије