Читај ми!

Могерини: Сребреница је срамота Европе

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини кажe да је оно што се пре двадесет година догодило у Сребреници срамота за Европу, а једини начин да се она преброди је рад на превазилажењу подела, заједништву и европским интеграцијама.

Федерика Могерини је у видео-поруци поводом обележавања двадесетогодишњице злочина рекла да је у Сребреници исписана најмрачнија страница европске историје, преноси Танјуг.

Према њеним речима, време и речи не могу да отклоне бол оних који су изгубили најмилије, али могу да подсете на основне европске вредности.

"Моја генерација је сањала Европу уједејињену у миру, а пробудили смо се у најстрашнијем кошмару", наводи Могеринијева и додаје да се у Сребреници Европа суочава са својом срамотом.

Како каже, изневерена су обећања утемељитеља ЕУ да више неће бити рата, убијања у име нације и расе, да неће бити геноцида.

Могеринијева позива на обновљене напоре да се таква трагедија не понови.

"Хришћани, муслимани, Срби, Хрвати, Бошњаци, имигранти и староседеоци: национално чисте државе не доносе мир, већ само воде у нове сукобе", упозорава шефица европске дипломатије, истичући да ЕУ представља визију заједничког живота.

Могеринијева указује да је управо то разлог што ЕУ упркос кризи подржава процес помирења и европских интеграција Босне и Херцеговине и целог Западног Балкана.

"То је једини начин да обезбедимо да моја генерација буде последња која је видела такву трагедију", закључује Могеринијева.

Било је предвиђено да Федерика Могерини овај говор одржи на комеморацији у Поточарима, али је синоћ саопштено да је морала да откаже пут због интензивних преговора о иранском нуклеарном програму у Бечу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара