Читај ми!

Тројка задовољна грчким предлогом

Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд дали су позитиван одговор за захтев грчке владе да започне преговоре о новом пакету кредитне помоћи Атини вредном 74 милијарде евра.

Институције познатије као "тројка" добиле су план грчке владе са захтевом да отворе преговоре о финансијској помоћи, а њиховим препорукама руководиће се министри финансија ЕУ на данашњем састанку у Бриселу, наводи неименовани извор агенције Ројтерс.

Грчки премијер Алексис Ципрас затражио је у петак у грчком парламенту подршку за владин план мера који би земљи требало да омогући договор са партнерима у еврозони и продужетак међународне кредитне помоћи.

Ципрас је навео да је владин предлог, као комбинација повећања пореза и смањења потрошње, у многим тачкама бољи од пакета који су грађани одбили 5. јула на референдуму, додајући да је Грчка добила озбиљне концесије за реструктурирање дуга, преноси Танјуг.

"Први пут говоримо о одрживом предлогу за реструктурирање дуга", рекао је Ципрас пре гласања о предлогу, истичући да му референдум није дао мандат за прекид веза са Европом, као и да он "не продаје" грчки народ заговарањем овог предлога.

Ципрас је позвао на ванредно гласање у парламенту тражећи подршку скупштине за преговоре о листи "приоритетних активности", односно мера које би његова влада предузела како би уверила кредиторе у своје намере за постизање споразума о финансијској помоћи.

Грчки предлог је стигао у Брисел скоро два сата пре истека рока, раније одређеног у четвртак у поноћ.

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је добио снажан мандат да заврши преговоре са међународним кредиторима, пошто је парламент подржао више него болан нови пакет реформских мера.

У саопштењу објављеном након гласања у парламенту којим је влада добила подршку, уз помоћ проевропске опозиције, Ципрас је навео да је добио јак мандат да постигне економски одржив и социјално праведан споразум, преноси Ројтерс.

Он није поменуо побуњенике у оквиру своје левичарске партије Сириза који су били уздржани када се гласало за подршку мерама, али је рекао да се фокусирао на завршетак преговора.

Међутим, министар економије у влади Грчке Јоргос Статакис изјавио је да посланици Сириза, укључујући и министре, треба да поднесу оставке, ако се не слажу с политиком владе која се тиче реформи.

У парламентарној дебати десет посланика Сиризе или није било присутно или је одбило мапу пута реформи о којој грчка влада преговара с међународним кредиторима, у покушају да избегне банкрот.

Министар за енергетику Панагиотис Лафазанис један је од министара из редова Сиризе који није гласао за мере усвојене уз подршку проевропских опозиционих партија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара