Читај ми!

Сребреница - две деценије после

У Сребреници се обележава 20. годишњица од тешког ратног злочина над муслиманским становништвом, којој присуствује велики број страних делегација и званичника. У Поточарима био и премијер Србије Александар Вучић.

У Меморијалном центру у Поточарима одржана је комеморација жртвама злочина у Сребреници, након чега су сахрањени посмртни остаци жртава. У Сребреницу је дошао велики број страних званичника и делегација, међу којима је био и српски премијер Александар Вучић, којег је група људи напала и каменицом погодила у главу.

Српски премијер се претходно уписао у Књигу жалости, а Мајке Сребренице су му захвалиле на доласку и поручиле да смо "сви један народ којем треба мир", преноси Танјуг.

Председник општине Сребренице Ћамил Дураковић је на комеморацији подсетио да је то био "геноцид и највећи злочин после холокауста", да су у њему нестале читаве породице босанских муслимана, али да се први пут у историји догађа да се трага за сваком појединачном жртвом, да се свакој жртви враћа идентитет.

Да ли би било боље да смо били агресивнији, да ли би нас сви боље схватили када би имали разлога да нас се боје, запитао се Дураковић а затим додао да одговор на то увек пронађе кад дође у Поточаре.

"Тада схватим да смо добро изабрали, љубав уместо мржње, правду уместо неправде, живот уместо смрти. Остали смо своји, једноставни људи, као што су то били наши вољени, остали смо човечни", рекао је Дураковић.

Заменик генералног секретара УН Јан Елијансон пренео је саосећање и солидарност првог човека Светске организације Бан Кимуна породицама свих жртава које, како је рекао, УН и међународна заједница нису успеле да заштите.

Говорећи на комеморацији, Елијансон је рекао да се УН поново обавезују да ће цела истина о томе шта се догодило у том граду ратне 95. године бити откривена. Потрага, додао је, за оним који нису пронађени ће бити настављена, а правда ће стићи одговорне.

Поводом 20. годишњице злочина у Сребреници из света стижу поруке да жртве неће бити заборављене.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон, који је, како је рекао, имао част да председава тим судом приликом доношења пресуде у жалби против Радислава Крстића, поручио је да је "у Сребреници почињен геноцид и да нико нема право да негира тај злочин".

Мерон је, говорећи на комеморацији, рекао да је геноцид злочин против целог човечанства и да његове последице осећају сви.

И главни тужилац Трибунала у Хагу Серж Брамерц изјавио је да се у Сребреници догодио геноцид и да је то био резултат намерно смишљеног плана на највишем ниову.

Брамерц је у обраћању навео да је за злочине у Сребреници Трибунал водио и води поступке против 20 особа, а да се "Радован Kараџић и Ратко Младић налазе у том суду где им се суди за почињено".

На комеморацији се обратио и бивши председник САД Бил Клинтон се, који се захвалио српском премијеру Александру Вучићу што је показао храброст да дође у Поточаре.

"Као пријатељ желим да захвалим премијеру Србије који је показао храброст да буде овде. Важно је да то такође препознамо", рекао је Клинтон говорећи на комеморацији.

Позивајуће лидере земаља присутне у Меморијалном центру да раде заједно, Клинтон је рекао да жели да у Сребреници види и председника Србије Томислава Николића јер би, како је рекао, то означило неки почетак.

"Можда неће функционисати како је замишљено, али видећемо шта ће се десити. Молим вас да не допустите да овај споменик невиним жртвама буде тек успомена на једну трагедију", рекао је Клинтон и истакао да су разговору у Дејтону учинили да будућност буде боља.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко рекао је да су се у Поточарима и ове године људи окупили да се сете свих невино убијених, јер "ако их заборавимо то би било као да их поново убијамо". Пожелео је да ово столеће буде столеће мира и поручио да нема лоших народа, већ само лоших појединаца.

Члан Председништва БиХ Драган Човић рекао је да је Сребреница као место стравичног злочина, где је почињен геноцид, понизила све нас, те да се од Сребренице застидела модерна цивилизација.

Обраћајући се присутнима, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручила је да чврсто верује у помирење и нови почетак заснован на истини, прихватању одговорности и саосећању за патње и бол суседа и суграђана.

Истакла је да сећање на жртве међународну заједницу трајно "обавезује да Сребреница, као место најсташнијег злочина од Другог светског рада, не буде у мислима само 11. јула".

Председник Словеније Борут Пахор поручио је, пре обраћања на комеморацији, да се прошлост не може мењати, али да зато будућност може.

Представница жртава у Сребреници Адвија Ибрахимовић изјавила је да настрадали никад неће бити заборављени и да је истина једина брана да се такав злочин никад не понови. 

На комеморацији су се обратили и министар спољних послова Холандије Берт Коендер, председник Турске Ахмет Давутоглу, специјални изасланик председника Ирана Акбар Торкан, јорданска краљица Нур, председавајућа парламента Италије Лаура Болдрини и други.

У Поточаре је дошао и бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић, саудијска принцеза Нура, председник Црне Горе Филип Вујановић, и други.

На комеморативној свечаности обратило се 17 говорника, а обраћања су трајала око сат и по времена. Након комеморације уследила је сахрана посмртних остатака 136 сребреничких жртава идентификованих у последњих годину дана, чиме је завршен програм обележавања 20 година од злочина у Сребреници.

О безбедности грађана бринули су припадници полиције и Оружаних снага Босне и Херцеговине. У околини Мемморијалног центра Поточари грађани су махом носили мајице са натписима "Геноцид у Сребеници", а међу њима било је и појединаца у маскирним униформама са бошњачким обележјима, и "ратним" бошњачким заставама.

Бројне новинарске екипе из БиХ, региона, и европских држава, односно више од 800 акредитованих представника медија, од јутрос преносе догађања у Меморијалном центру Поточари. Више од 30 репортажних кола паркирано је још јуче испред улаза у Центар, где је касно после подне одржана церемонија преноса табута из Меморијалне сале на гробље. 

Пре две деценије, на данашњи дан, снаге Војске Републике Српске, превођене Ратком Младићем, ушле су у муслиманску енклаву Сребреница, која је формално била под заштитом Уједињених нација.

У оптужницама Хашког трибунала наводи се да су припадници оружаних снага под командом Младића до 19. јула убили око 8.000 муслиманских мушкараца и дечака. Око 30.000 жена и деце депортовано је за два дана, прецизира се у хашким оптуницама, мада је број жртава и данас тачка спорења.

Осим Младића, за злочин у Сребреници пред Хашким трибуналом oптужен је и ратни председник Републике Српске Радован Караџић, док је 2012. године генерал Здравко Толимир у Хагу проглашен кривим за геноцид над Муслиманима из Сребренице и осуђен на казну доживотног затвора.

У извештају Комисије Владе Републике Српске за Сребреницу из 2004. године наводи се да је током офанзиве српских снага на тадашњу заштићену зону у јулу 1995. убијено 7.800 Бошњака.

Скупштина Србије усвојила је 2010. године Декларацију којом се осуђује злочин над бошњачким становништвом Сребренице у јулу 1995.године, на начин утврђен пресудом Међународног суда правде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије