Читај ми!

Муке избеглица са насилним македонским граничарима

Избеглице које из арапских земаља покушавају да се домогну Европе, на македонској граници се суочавају са нехуманим третманом, пише британски "Индипендент", чији новинар то назива "европском срамотом".

Новинар британског листа Роберт Фиск репортажу почиње речима да је дошао у Грчку да извештава о европској срамоти – могућем изласку једне чланице из ЕУ, али je на срамоту наишао на македонско-грчкој граници када му је група младића из Алепа показала модрице и посекотине нанете рукама "македонских граничних бараба".

Према његовим речима, иако је на возилима граничних службеника писало "полиција", они се не могу назвати чуварима – неки су били полуголи, препланули од сунчања између рунди пребијања Арапа.

Други су, како каже, разговарали мобилним телефонима док су пред њима, у камповима на шинама, поред пута, на њивама кукуруза били Арапи.

Међу избеглицама кретали су се и припадници "Лекара без граница" показујући хуманост какву им, како се наводи, Европа неће пружити.

"Било је и хране, и чисте воде, и завоја и, претпостављам, уверавања да им у њиховој беди неће сви Европљани окренути леђа. Али било је то место суза", пише новинар.

Међу мигрантима из Сирије, било је и кријумчара људи из других арапских земаља који су се претварали да су Сиријици.

Многи од њих прешли су на стотине километара пешице. "Ова прича је слична оној о мигрантима на Медитерану, само што се ови нису утопили у мору, већ су се гушили у очају, у покушају да се домогну Немачке", пише лист.

Македонци, како се каже, не могу да зауставе на хиљаде избеглица које долазе из Грчке. Они не желе да иду у Македонију, ни у Србију, која им је транзитна рута. Па чак ни у Мађарску – пре него што изгради злогласни зид, већ у Немачку, ону земљу која би желела да Грчка напусти Европу.

"Каква иронија. Они очајнички желе да живе у Европи док пролазе кроз земљу чији становници изгледа да желе да напусте Европу", закључује британски лист.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара