Читај ми!

Безбедносна ситуација у Сребреници сложена

Уочи обележавања годишњице злочина у Сребреници, српски министар полиције истиче да је безбедносна ситуација сложена и да се очекује већи број екстремиста. Из Републике Српске поручују да је ангажовано 1.200 полицајаца ентитетског МУП-а за осигурање скупа, припадници СИПА и Дирекција за координацију полицијских тела на пратњи и обезбеђењу.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је да је премијеру Александру Вучићу саопштено да је, према проценама, безбедносна ситуација у Сребреници сложена и да је на њему да донесе одлуку да ли ће ићи на комеморацију.

Стефановић је рекао да се очекује већи број екстремиста, да има потврде да су неки већ тамо пристигли, а да ће неки доћи данас или сутра, преноси Танјуг.

Министар је навео и да се, у делу медија у БиХ, "емитују поруке мржње према Србима, а нарочито према премијеру Вучићу".

Oбјаснио je да су безбедносне службе Србије урадиле процену у вези са посетом премијера Сребреници и навео да је ситуација изузетно сложена чак и за обављање основних безбедносних предуслова.

"Од овог тренутка одлука да ли ће сутра отићи на скуп је на председнику Владе и ту одлуку, уверен сам, донеће у току данашњег дана", рекао је Стефановић.

Министар је одговарајући на питања чија је одлука "старија" да ли безбедносних служби или премијера о томе да ли ће ићи у Сребреницу, рекао да је посао безбедносних служби да осигурају безбедност у што већем степену са партнерским службама и укажу на безбедносне ризике. "Не кажем да је ситуација нерешива, али могао бих да кажем да се граничи са таквом ситуацијом", додао је Стефановић. 

Стефановићев колега из Републике Српске Драган Лукач потврдио је да је на обезбеђењу обележавања две деценије од злочина у Сребреници ангажовано више од 1.200 полицајаца ентитетског МУП-а, као и одређен број "у резерви" за случајеве нарушавања јавног реда и мира.

Лукач се нада да ће скуп у Поточарима протећи без инцидената. "С тим циљем и предузимамо све мере", јасан је ресорни министар.

Истиче да ће, осим ентитетске полиције, на обезбеђењу бити ангажовани припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), као и Дирекција за координацију полицијских тела на пратњи и обезбеђењу око 80 високих делегација.

Лукач инсистира на томе да је и Републици Српској и МУП-у РС у интересу да скуп протекне без било каквих инцидената и подсећа да је формиран Штаб за обезбеђење, који делује већ дуже време, а све планиране мере теку по плану.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије