Читај ми!

Скопље, мигранти покушали да запале собу у Прихватном центру

Група миграната у Прихватном центру за странце у Гази Баби покушали су да запале тај објекат, а инцидент се догодио након пожара у Прихватном центру у Визбегову који је изазвала жена паљењем хартије.

Осам страних држављана се затворило у једну собу, на врата су поставили кревете како би онемогућили улаз и покушали да је запале, пише скопски Телеграф, преноси Танјуг.

Према саопштењу МУП-а, инцидент се догодио синоћ око 20.30, што је регистровано као нарушавање јавног реда и мира.

"Група страних држављана, њих осам, се затворила у једну просторију, поставила на врата ормане и кревете како би спречили улаз и почели да извикују слогане и покушали да запале просторију", саопштио је МУП.

На место инцидента је стигла полиција и после једног часа стање је било нормализовано.

Полиција ради на расветљавању овог догађаја. 

У једном од објеката у коме су смештени мигранти-избеглице са Блиског истока и севера Африке у прихватном центру Визбегово код Скопља синоћ је избио пожар који је изазвао један од миграната са намером да на тај начин скрене пажњу на тешке услове у којима мигранти месецима бораве, објавили су македонски медији.  

У просторији у којој су смештени и жене и деца ватра је горела на неколико места, наводе македоински медији. 

Пожар у коме није било повређених ни веће материјалне штете угасила је ватрогасна екипа.

У прихватним центрима за мигранте-избеглице Визбегово и Гази Баба код Скопља у последња два месеца је дошло до неколико инцидената које су изазивали мигранти простестујући због лоших услова у којима су смештени и у којима их држе против њихове воље. Мигранти траже да их пусте.

Из невладиних организација у Скопљу је више пута упозоравано да мигранте у прихватним центрима држе у нехигијенским условима и у много већем броју него што је капацитет тих центара, а у јуну је организован и протест грађана са захтевом да се мигрантима пруже бољи услови током боравка у прихватним центрима.

Процењује се да кроз Македонију дневно прође око 1.000 избеглица-миграната са Блиског истока и севера Африке, међу којима су најмногобројније избеглице из Сирије. Они од 19.јуна, према допунама македонског Закона о азилу имају право на легалан боравак у земљи од 72 сата уколико поднесу захтев за добијање потврде о намери да затраже азил.

Огромна већина њих за то време напусти земљу и наставља свој пут према развијеним земљама Европске уније.

Део миграната које је македонска полиција ухватила у транзиту кроз земљу пре 19. јуна, до када нису имали право да користе јавни превоз, у приватним возилима македонских држављана на путу од Грчке до границе са Србијом, задржавају се као сведоци у поступцима за шверц миграната који се воде против грађана Македоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара