Читај ми!

Кери: Сребреница више никада не сме да се понови

Након што је Савет безбедности УН у среду одбио да изгласа британску резолуцију о Сребреници, која би Србе означила геноцидним народом, огласио се и амерички државни секретар Џон Кери поруком да се сребреничких жртава и свих жртава рата треба сећати не само данас, већ свакодневно.

Кери је, поводом 20 година злочина у Сребреници, рекао да је то био "несавесни злочин против човечности" и снажан подсетник на потребу да се свет мора супротставити злу у свакој форми, те да мора устати у одбрану људских права и достојанства.

"Они који су починили масакр морају бити изведени пред лице правде. А ми се морамо сетити сребреничких жртава и свих жртава рата - не само данас, већ свакодневно", саопштио је Кери, а пренео Глас Америке.

САД, како је наведено, остају поуздан партнер народу БиХ и подржавају њену безбедност кроз примену Дејтонског споразума, обезбеђују економску и техничку помоћ - од конфликта, преко обнове, до развоја државе.

Циљ САД је, истакао је Кери, да подржи наставак прогреса ка стабилној и просперитетној Босни и Херцеговини у региону где грађани могу да живе у миру са својим комшијама и поштују права свих.

Поштовање према жртвама геноцида у Сребреници САД исказују и својом одлучношћу да не дозволе да се такве трагедије икада понове, закључио је Кери.

Руски вето у Савету безбедности онемогућио је усвајање резолуције о Сребреници који, према тумачењу руског амбасадора при УН Виталија Чуркина, није био конструктиван, изазива сукобе и оптужује само један народ за тај злочин.

Срби, иначе, никада нису негирали да се у Сребреници догодио злочин.

Представнички дом америчког конгреса је одмаху четвртак подржао резолуцију о Сребреници са квалификацијом је реч о "најгорем злочину од Другог светског рата".

Иако је тај дом пре 10 година, злочин у Сребрници оквалификовао као геноцид, у новој рецолуцији се реч геноцид помиње 14 пута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара