Читај ми!

Грчка штампа смањује број страна

Грчка штампа коју ограничење располагања новцем у банкама спречава да увози уобичајене количине папира, приморана је да смањи број страница својих издања да би јој дуже трајала залихе које има, потврдили су новински извори агенцији АФП.

"Рото-папир се увози, а тај сектор је погођен ограничењем плаћања, те смо морали да смањимо број страница како бисмо уштедели папир", рекао је за АФП Атинагорас Миконијатис, директор листа Патрис, једног од најстаријих на Криту, преноси Бета.

Патрис је морао да своје 64 странице преполови 29. јуна, када је на снагу ступила контрола промета капитала да би се спречио колапс грчких банака због масовног повлачења штедних и других улога.

Трансфери новца у иностранство, као ни плаћање, нису могући, осим уз одређене дозволе Министарства финансија за најзначајније привредне гране које зависе од увозних сировина.

Да би се заштитила регионална штампа која је финансијски најосетљивија и има индиректну подршку владе преко огласа државних фирми, Секретаријат за штампу је данас објавио "привремено или трајно обустављање објављивања регионалних дневних новина због тешкоћа у снабдевању папиром за штампу" али ће оне и даље примати државну помоћ.

Новине с национални тиражом су такође последњих неколико дана смањиле број страница. Тако је најтиражнији дневни лист Та Неа у уторак изашао на 32 уместо на 48 страница, док се очекује да ће банке остати затворене бар до понедељка.

Авги - лист владајуће странке Сириза, подлеже истом режиму.

Од 29. јуна Грци могу узети дневно само по 60 евра. То ограничење се не односи на туристе и друге који имају иностране кредитне картице.

Криза и рецесија последњих неколико година тешко су погодиле медије у Грчкој, а посебно штампу. Многе новине су од 2010. године затворене, што је довело до масовног отпуштања новинара и другог особља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара