Читај ми!

Сребреници потребан мир – од политике

Два дана уочи комеморације у Поточарима и даље трају расправе о квалификацији злочина. Бошњаци инсистирају да се злочин окарактерише као геноцид, а Срби за своје жртве желе исти третман. Помирење међу народима, како кажу неки од саговорника РТС-а, иде пет корака напред, па два корака назад.

Млади волонтери из двадесетак земаља у меморијалном центру у Поточарима слажу нови споменик од керамичких фигура у облику људских костију. То је, сасвим сигурно, слика коју ће наредних дана гледати цео свет.

"Нажалост, ми још нисмо стекли време у којем комеморације можемо радити са ружама. Треба прво да се испуни много институционалних ствари, од репарација, суочавања са прошлошћу", каже Велма Шарић из Центра за постконфликтна истраживања.

У суботу се у Поточарима очекује можда и 50.000 људи, више од 80 делегација и неколико стотина новинара из целог света. Организатори кажу да је приступ отворен свима.

"Сви су добродошли уколико је њихов циљ да дођу на џеназу и одају пошту жртвама геноцида. Организациони одбор је неколико пута излазио са саопштењима да су сви добродошли и да никога нећемо спречити ни у ком моменту", наглашава Нермина Муминовић из Општине Сребреница.

Сребреница је мала средина у којој је свака кућа изгубила некога, а неке куће све. Сваког јула напетост међу народима порасте. Ове године посебно. Бошњаци у сваком разговору инсистирају на речи геноцид, Срби желе да се и њиховим сународницима ода иста почаст, само дан касније, на Петровдан.

"Мислим да се у процесу помирења направи пет корака напред, па два корака врати уназад, и то је константно присутно у нашој политици. Пре свега, због високе политике која се води и где се, нажалост, многи политички поени добијају на основу Сребренице", сматра Биљана Ракић, заменица начелника Општине.

Двадесет година после рата, и живима и мртвима овде је и даље потребан мир. Пре свега од политике.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара