Читај ми!

Грчка криза питање живота и смрти за болеснике

Финансијска криза је у Грчкој већ скресала буџете болница, а ограничење платног промета и затворене банке прете да изазову несташицу лекова. Директор једне болнице у Атини упозорава да су људски животи у опасности.

Пре кризе, лекови за хроничне болести попут рака су у знатној мери били субвенционисани, али пацијенти којима су плате и пензије смањене 30 до 50 одсто, ни пре нису лако могли да доплаћују разлику, преноси Бета.

Здравствено осигурање то више не може да финансира, те сада већину цене морају да плате сами болесници.

Један од њих, Јанис Калоидас (61) оболело од рака костију, сада треба да за лекове сакупи 3.500 евра, пензија му је 500 евра, а ни до ње не може да дође у целини јер банке не раде.

Калоидас је међу многобројнима који чекају помоћ у болници ЕЛПИС у Атини.

Болница не може да им обезбеди лекове, о чему им даје потврде, уз препоруку да затраже пријем у болницу, делом о свом трошку.

Та болница основана 1842. године, чији назив на грчком значи "нада", има задатак да помаже и пацијентима без осигурања.

Управник Тео Јанарос рекао је да болница прихвата све који дођу, чак и ако немају здравствено осигурање". "Европљани не знају шта се овде дешава. Они не разумеју да овде људи умиру", упозорио је Јанарос.

Према Организацији за економски развој и сарадњу, здравствени буџет по глави становника у Грчкој опао је за 25 одсто од 2009. до 2012, а опада и даље.

Већ забринут јер болници нестаје новца, управник има проблема јер се добављачи устежу од испорука очекујући погоршање грчке кризе.

"Компаније су почелие да нас уцењују", каже Јанарос. "Добили смо и писма у којима кажу да више не могу да нас снабдевају због ситуације".

"А ми не можемо да радимо без лекова, потрошног материјала, хране за пацијенте. Ово није шала, ово је стварно злочин", апелује управник болнице.

Директор грчког произвођача лекова АДЕЛКО Евангелос Колотронис рекао је да за сада има залиха за два месеца, додајући да је већина увозних сировина долази из Немачке, Италије, Француске и Швајцарске.

"Данас смо поднели захтев Министарству (здравства) да одобри исплату више налога у износу од 160.000 евра. Бојим се да ће потрајати док то не учине", рекао је он.

Управник болнице Јанарос каже да неке болнице помажу једна другој у несташици лекова.

"Људски животи су у опасности и мора се урадити нешто пре но што се стигне до тачке с које нема повратка", нагласио је директор болнице говорећи о преговорима Грчке с повериоцима.

Истакао је да ће зато отпутовати у Брисел да лидерима говори о томе колика је људска цена политике штедње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије