Читај ми!

На комеморацији у Сребреници 90 делегација и 800 новинара

Више од 90 страних делегација присуствоваће у суботу, 11. јула, обележавању 20 година од злочина у Сребреници. Међу присутнима ће бити премијер Србије Александар Вучић, бивши председник САД Бил Клинтон, бивша државна секретарка САД Медлин Олбрајт, висока представница ЕУ Федерика Могерини и премијер Турске Ахмет Давутоглу.

Председник Организационог одбора и начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић рекао је Танјугу да су своје присуство, осим српског премијера Вучића, потврдили председници Словеније, Хрватске, Црне Горе и Македоније, Борут Пахор, Колинда Грабар Китаровић, Филип Вујановић и Ђорђе Иванов.

"Врло нам је значајно да је регион у правом смислу заступљен", рекао је Дураковић.

Своје присуство су потврдили јорданска краљица Нур, Федерика Могерини, заменица генералног секретара УН Жан Мари Гено, министри спољних послова већине европских земаља, као и представници Музеја Холокауста из САД.

"У последњих десет година у БиХ се није десио већи догађај, са више страних делегација", рекао је Дураковић.

Према његовим речима, очекује се да комеморацији присуствује између 50.000 и 70.000 грађана.

"Ми у организационом одбору смо учинили све да тај догађај прође у најбољем реду, достојанствено и са фокусом на 136 новоидентификованих жртава које ће бити укупане 11. јула", рекао је Дураковић.

Рекао је да ће више од 2.000 полицијских службеника разних нивоа, укључујући и 1.200 припадника МУП-а Републике Српске, бринути о безбедности, док ће око 350 редара бити сервис грађана и делегација.

Акредитовано је, рекао је Дураковић, 800 новинара.

Дураковић је навео да ће сви који дођу у Сребреницу имати исти третман и истакао да организатори не желе да српски премијер доживи било какву непријатност у Меморијалном центру.

"У овом моменту немамо таквих сигнала. Ми као домаћини не желимо да због било чега оставимо лош дојам, желимо да свако ко дође буде третиран исто као и друге делегације", истакао је Дураковић.

На комеморацији ће се обратити 16 званичника, а обраћања ће трајати око сат и по, рекао је Дураковић.

"Сви за које сматрамо да је важно да се обрате, обратиће се", додао је.

Дураковић је поновио да Насер Орић неће присуствовати комеморацији у Сребреници 11. јула, као и да "генерално неће иступати у јавност док све ово не прође".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије