Читај ми!

Шок-бомбе на улицама у Атини, Ципрас позива на "поносно не"

Сукоб полиције и демонстраната на улицама Атине. У окршају са противницима договора Грчке и међународних кредитора полиција употребила шок-бомбе. Само два дана пре референдума, више од 45.000 људи изашло на протесте за и против грчког "не". Ципрас позива Грке да кажу "поносно не" ултиматумима.

На само 800 метара удаљености, два ривалска скупа у центру Атине окупила су око 25.000 противника програма међународних кредитора за спас Грчке и око 20.000 оних који ће на референдуму у недељу гласати за те мере, преноси Танјуг.

Почетак окупљања оних који подржавају владин предлог и опцију "не" на референдуму, обележио је сукоб полиције и неколико десетина демонстраната. У једном тренутку полицајци су бацили и шок бомбе, јављају грчки медији.

Ројтерс преноси да је сукоб са демонстрантима, који су углавном били обучени у црно и носили кациге, брзо смирио.

Окупљенима на скупу подршке влади, на тргу Синтагма испред парламента, обратио се премијер Алексис Ципрас, који је раније изјавио да се "не" односи на кредиторе, али не и на Европу.

"Шта год да се деси у понедељак, биће то победа демократије", поручио је Ципрас истичући да је Грчка спремна да "узме ствар у своје руке".

Позвао је Грке да кажу "поносно не" онима који им постављају ултиматуме и који их застрашују.

С друге стране, на око 800 метара удаљености, чују се проевропски слогани. Демонстранти испред стадиона "Панатинаикоса", који подржавају програм кредитора, упозоравају да би после референдума Грчка могла да напусти еврозону. 

Раније данас, неколико десетина антивладиних демонстраната провалило је у једну продавницу у предграђу Атине, опустошило је и поделило храну грађанима.

Око 30 демонстраната ушло је у продавницу у предграђу Виронас, у источној Атини, узело храну са полица, а затим у радњи и око ње побацало памфлете, преноси АП.

Међу Грцима влада дубока подељеност, а полемике су све жучније.

Готово половина нације, која је од уласка у Европску заједницу 1981. била гласан заговорник евроинтеграција - сада је евроскептична и одбацује услове кредитора. Ипак, због затворених банака и ограниченог подизања готовине, расте број заговорника грчког "да".

Директорка Уније грчких банака и грчке Народне банке Лука Кацели рекла је да банке имају довољно ликвидности до поновног отварања у уторак, 7. јула. Међутим, у Привредној комори Грчке истичу да сања свако ко мисли да ће банке у земљи ускоро бити отворене.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије