Додик: Одлука о референдуму неће бити повучена

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да одлука о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ неће бити повучена, без обзира на све ауторитете на свету.

"РС је прешла Рубикон и одлука о сазивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ не може бити опозвана", рекао је Додик на ванредној конференцији за новинаре.

Ако високи представник у БиХ поништи најављену одлуку парламента о референдуму, поручио је Додик, она се неће поштовати, односно неће бити објављена у Службеном гласнику РС.

Потврдио је да је данас и званично доставио захтев парламенту РС за сазивање посебне седнице на којој би се реактивирала одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, усвојена 2011. године.

Парламент РС је тада донео одлуку о одржавању референдума о укидању Суда и Тужилаштва БиХ, али је та одлука стављена ван снаге после посете тадашње европске комесарке за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон Бањалуци, када је донета одлука о почетку структуралног дијалога у правосуђу БиХ.

Председник РС је рекао да је "најоптималније да се референдум одржи у првој седмици септембра", наводећи да до тада има довољно времена да се о одлуци за одржавање референдум изјасни и Уставни суд РС ако би одлуку о реактивирању референдума "блокирао" Клуб Бошњака у Већу народа РС-а.

Додик је рекао да ће Уставни суд потврдити да РС има право на референдум. Он је казао да заговара "неки нови модел Тужилаштва и Суда БиХ, који мора да одражава уставну позицију БиХ".

Председник РС није желео да коментарише примедбе да је иницирање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ антидејтонска активност, истичући да је то "одбрана Дејтона, јер су те правосудне институције формиране мимо тог уговора".

Он је позвао све који негирају овакав његов став да "покажу одредбу Устава у којој то стоји".
"РС овим референдумом брани Дејтонски споразум и оно што је написано у Уставу БиХ", истакао је Додик.

Ако грађани одбију рад Суда и Тужилаштва БиХ, додао је, онда ће то значити да се одлуке тих правосудних институција неће примењивати у РС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије