Читај ми!

Кредитни рејтинг Грчке, два корака до банкрота

Бонитетна агенција "Мудис" снизила је кредитни рејтинг Грчке на ниво Цаа3, што је два степена од нивоа који означава банкрот. "Мудис" упозорава да су све мање шансе да ће међународни кредитори пружити подршку Грчкој, без обзира на исход референдума заказаног за недељу.

Ново резање рејтинга Грчке у неинвестициону територију, на два корака до банкрота, долази након што Грчка није вратила траншу дуга вредну 1,6 милијарди евра Међународном монетарном фонду, пише агенција Франс прес, преноси Танјуг.

Док сама Грчка и цела Европа чекају исход предстојећег референдума, "Мудис" наводи да референдум представља нови, озбиљнији, ризик за приватне кредиторе.

"Верујемо да ће, без подршке међународних кредитора, Грчка банкротирати по основу дуга у рукама приватних кредитора, а 'НЕ' на референдуму би по свој прилици увећало и ризик од изласка из еврозоне, што би нанело велике губитке кредиторима из приватног сектора", навела је агенција.

Дужничка криза у Грчкој постаје "веома опасна", али још нема знакова да се она шири на земље са периферије еврозоне, изјавио је данас заменик гувернера Банке Енглеске (БоЕ) Џон Канлиф.

"У овом тренутку још не видимо знаке преливања кризе. Финансијска тржишта не показују да се криза проширила", рекао је Канлиф у интервјуу за Радио Би-Би-Си.

Премијер Грчке Алексис Ципрас поручио је јуче да ће референдума о понуди кредитора у недељу 5. јула бити и позвао грађане да заокруже "НЕ" у циљу постизања бољег споразума. Ципрас је инистирао да референдум не представља гласање о томе да ли се остаје у еврозони или не, пише Гардијан.

Гувернер БоЕ Марк Карни је претходно рекао да је централна банка Британије спремна да учини све што је потребно да ублажи последице евентуалног изласка Грчке из еврозоне и преливања кризе.

"Ситуација је веома непредвидива, промењива и опасна", рекао је Канлиф, додајући да се нада да ће Грчка и њени кредитори наћи начин да покрену нове преговоре након референдума и да ће Атина успети да остане део еврозоне.

"Искрено се надам да неће доћи до изласка Грчке из еврозоне. Мислим да су грчка влада и народ јасно рекли да желе да остану део еврозоне, а исто су поручили и партнери Грчке", рекао је Канлиф.

Француски министар финансија Мишел Сапен поручује да је Европа и даље посвећена циљу да се избегне катастрофа у Грчкој и да та земља остане у монетарној унији. Сапен се залагао за договор са Грчком и пре одржавања референдума, али није наишао на подршку других министара у еврозони.

Сапен је навео да ће, без обзира на исход референдума, француска привреда бити безбедна, јер је доста јача у односу на 2010, када се грчка криза захуктала.

Водећи европски берзански индекси од јутрос су у благом порасту у светлу оптимизма да је договор Грчке и кредитора могућ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара