Читај ми!

Ципрас позвао грађане да на референдуму заокруже "не"

Премијер Грчке Алексис Ципрас поручио је да ће референдума о понуди кредитора у недељу, 5. јула, бити и да подржава да грађани заокруже "не". Не слушајте сирене пропасти које вас уцењују да прихватите све, рекао је Ципрас. Након Ангеле Меркел, и Еврогрупа истиче да неће бити разговора са Атином пре референдума.

У телевизијском обраћању нацији грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да преговори са кредиторима још трају и да ће се, ако са састанка Еврогрупе касније данас буде упућена позитивна порука, одмах кренути напред, преноси Танјуг.

Ципрас је инсистирао да референдум не представља гласање о томе да ли се остаје у еврозони или не и поручио је грађанима да на референдумско питање одговоре са "не", преноси Гардијан.

Истакао је и да су кредитори дали "боље понуде" онда када је саопштено да ће бити одржан референдум.

Атински Радио Скај јавља да је Ципрас у прогласу "оштро напао кредиторе, али је рекао и да ће с њима сести за преговарачки сто већ у понедељак (6. јула) пошто Грчка изгласа 'не'", преноси Бета.

Проблеме због којих су грчке банке ове недеље затворене, а подизање новца из банкомата ограничено за домаће грађане, Ципрас је објаснио "гушећим уцењивачким притиском партнера" – ЕУ и ММФ-а, али је рекао да упркос томе "он лично гарантује за пензије и улоге у банкама".

"Лично се обавезујем да ћу учинити све што је у мојој моћи да ове тешкоће буду привремене. 'Не' на референдуму значиће бољу преговарачку позицију Грчке", рекао је Ципрас и проценио да ће се његова земља постепено враћати на међународно финансијско тржиште.

Онима који су за прихватање споразума с повериоцима на референдуму, Ципрас је поручио да не слушају "сирене пропасти које вас уцењују да прихватите све и да постанете исто што и оне – одговорни за Меморандум (мере оштре штедње)".

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да нових разговора неће бити пре референдума, али и истакла да њени лични односи са Ципрасом нису нарушени.

Фајненшел тајмс је објавио да је Ципрас упутио писмо кредиторима у којем се види да је сада спреман да усвоји готово све предлоге изнете протеклог викенда. И даље, међутим, постоји низ амандмана на предлоге из Брисела, саопштила је данас Атина.

Британски лист наводи да су тако прихваћени сви предлози за реформу система ПДВ-а, али да је Ципрас захтевао да остане на снази посебан попуст од 30 одсто за територију острва. Грчки премијер тражи и да померање границе за одлазак у пензију на 67 година почне да се примењује тек од октобра 2022, а не одмах, како то захтевају кредитори.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије