Читај ми!

Атина тражи двогодишње продужење програма помоћи

Грчка је затражила двогодишње продужење програма међународне помоћи и коришћење средстава из Европског стабилизационог механизма (ЕСМ), јавља британски лист "Телеграф", позивајући се на изворе из кабинета грчког премијера Алексиса Ципраса. Грчка неће платити рату дуга ММФ-у али се нада договору с кредиторима "у последњи час". Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да не очекује никакве обрте када је реч о Грчкој.

"Грчка влада је данас предложила двогодишњи споразум са ЕСМ, захваљујући ком би у потпуности покрила своје финансијске потребе, уз истовремену реструктуру дуга", наводи се у званичном саопштењу грчке владе, а преноси Ројтерс.

Из кабинета премијера су, такође, поручили да Грчка остаје за преговарачким столом, као и да је циљ званичне Атине одувек био "одржив останак у еврозони". 

Претходно је грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао да Грчка неће платити 1,6 милијарди евра ММФ-у, али да се ипак нада договору са кредиторима о пакету помоћи у последњи час.

Упитан да ли ће Грчка данас платити рату дуга ММФ-у, Варуфакис је кратко одговорио: "Не", пренео је Ројтерс.

Међутим, када је реч о могућности договора са међународним кредиторима, грчки министар је рекао да се нада споразуму.

Сличну изјаву дао је главни грчки преговарач са међународним кредиторима Еуклид Цакалотос. Навео је да Атина очекује више флексибилности од стране кредитора.

Цакалотос се такође нада договору у последњи час како би се избегао излазак Грчке из еврозоне. Навео је и да је предстојећи грчки референдум о условима зајма, који је наљутио кредиторе, више део преговарачког процеса а не замена за разговоре.

У изјави у којој је Цакалотос сумирао преговоре у последњим месецима, наводи се да Грчка економија не би напредовала уколико би услови кредитора били прихваћени.

Од договора не одустаје ни председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, који је Атини послао још једну понуду пред истек крајњег рока за враћање грчког дуга Међународном монетарном фонду.

Ипак, немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да данас не очекује никакве нове развоје када је реч о Грчкој, што смањује наде званичника у Атини да би договор могао бити постигнут.

Такође, навела је да би последице грчке кризе могле да се ублаже и да нема места страху за еврозону. Како је истакла, важно је да чланице еврозоне остану уједињене.  

Огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је изјавио да је решавање грчке кризе проблем Атине и њених кредитора.

"То је проблем Грчке и њених односа са кредиторима, нас се то не тиче", рекао је Песков.

Претходно је грчки министар спољних послова Никос Коцијас рекао да Грчка неће напустити еврозону, а министар финансија Јанис Варуфакис поручио да је то немогуће пошто уговори Европске уније не предвиђају такву опцију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара