Читај ми!

Грчка неће да напусти еврозону

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас рекао је да Грчка неће напустити еврозону, а министар финансија Јанис Варуфакис поручио да је то немогуће пошто уговори Европске уније не предвиђају такву опцију.

Грчка не може да изађе из еврозоне, будући да уговори Европске уније не предвиђају опцију изласка неке земље из монетарне уније, навео је грчки министар финансија Јанис Варуфакис у писму упућеном еврогрупи, у ком је затражио да постојећи пакет међународне помоћи Атини буде продужен за месец дана, пренео је Танјуг.

Према копији писма упућеног председнику еврогрупе Јеруну Дајселблуму у коју је Ројтерс имао увид, Варуфакис је навео да је продужење програма потребно да би се узели у обзир резултати референдума ког је премијер Грчке Алексис Ципрас сазвао за 5. јул и на ком би грађани требало да се изјасне да ли су за или против прихватања најновијег предлога међународних кредитора.

"Уговори ЕУ не садрже ставку изласка неке земље из монетарне уније, а референдум ни директно ни индиректно не поставља питање чланства Грчке у еврозони", указао је Варуфакис.

"Наша влада ће у потпуности испоштовати резултате референдума и желео бих да искористим ову прилику да подсетим да хе Грчка неодвојиви део еврозоне", поручио је Варуфакис.

Грчки министар спољних послова Коцијас рекао је кинеском амбасадору у Грчкој Дзуу Сјаолију да Грчка неће напустити еврозону. Додао је и да је спремна да настави са унапређењем билатералних односа са Кином и са практичном сарадњом у свим областима.

Ципрас је писао председнику Европског савета Доналду Туску, такође затраживши продужење програма помоћи, али је Туск одговорио да не види вољу међу чланицама еврозоне да пристану на Ципрасов захтев.

"Након консултације са лидерима, а у одсуству нових елемената, нисам уочио спремност да се поступи супротно позицијама које су министри финансија изразили на састанку 27. јула", пише у Тусковом писму, које је било доступно Ројтерсу, послатом у одговор на Ципрасов захтев да се кредитирање Грчке продужи за још месец дана.

Раније је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер послао још једну понуду Атини у покушају да се постигне споразум о новом пакету реформи у замену за финансијску помоћ, пре него што данас истекне крајњи рок за враћање грчког дуга Међународном монетарном фонду, за шта Атина нема средства.

Према тој понуди, Ципрас требало би требало да пошаље писани пристанак на најновије услове, као и да се обавеже да ће у јавности водити кампању да нови предлог на референдуму добије подршку народа.

Нема, међутим, назнака да је грчки премијер спреман да одустане од своје одлуке о одбацивању понуде кредитора коју је више пута описао као "понижење" Грчке пре него што је сазвао референдум.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара