Читај ми!

Пинтер: Зид није против Србије

Одлука Мађарске да подигне зид на граници са Србијом није уперена против Србије и њених грађана, већ против илегалне емиграције, рекао је мађарски амбасадор у Србији Атила Пинтер.

"Државна граница мора да буде заштићена. Мађарска не жели да затвори граничне прелазе. Грађани Србије са важећим документима су и убудуће добродошли у Мађарску", рекао је Атила Пинтер за Танјуг.

Рекао је да ће кроз неколико недеља поново бити отворен гранични прелаз Росзке-Хоргош, док би до 2017. године требало да буду отворена још три нова гранична прелаза између Мађарске и Србије.

Пинтер је нагласио да Мађарска није суспендовала такозвану Даблинску регулативу, којом је омогућено емигрантима да затраже азил у првој земљи ЕУ у коју дођу, већ да је захтевала само привремену суспензију Регулативе, док не прошири прихватне капацитете.

"Мађарска и Србија постале су жртве геополитичке ситуације, јер главна рута илегалне емиграције води преко западног Балкана. Илегална емиграција није национални, него европски и светски проблем", оценио је Пинтер.

Према речима мађарског амбасадора у Србији, између Београда и Будимпеште нема отворених политичких питања, а Србија је кључна земља у региону и у интересу Мађарске је да Србија буде стабилна.

"Уколико нема стабилности у Србији, не можемо да очекујемо да је буде у региону, а без стабилности веома је тешко градити добре економске односе, који су основа за унапређење животног стандарда", казао је Пинтер.

Истакао је добре резултате у билатералној екномској размени са Србијом, наводећи да је стопа годишњег раста од осам до 10 одсто, као и да су највеће мађарске компаније (МОЛ, ОТП и Richter) већ инвестирале у Србији, а да је све више бизнисмена из Мађарске који су заинтересовани да учествују у приватизацији у Србији.

Пинтер је навео да билатерални односи две владе никада нису били добри као данас и да Мађарска пружа подршку Србији у процесу евроинтеграција.

"Мађарске дипломате у Бриселу увек су се залагале за евроинтеграције Србије. Намера Мађарске веома је јасна - желели бисмо да што је пре могуће видимо отварање првог преговарачког поглавља",  рекао је Пинтер.

Коментаришући предстојећу заједничку седницу влада Мађарске и Србије, 1. јула у Будимпешти, Пинтер је казао да ће на дневном реду бити могућности економске сарадње, укључујући инфраструктурне пројекте - реконструкцију пруге Београд - Будимпешта, отварање нових граничних прелаза, повезивање електричне мреже и гасовода.

"У овом тренутку не можемо да заобиђемо разговор о илегалној емиграцији. Заједничка седница влада биће добра прилика да се о томе говори веома отворено", навео је Пинтер додајући да би том приликом могли бити потписано неколико докумената који се тичу културне и образовне сарадње.

Делегацију Владе Србије представљаће премијер Александар Вучић, потпредседник владе Ивица Дачић и 10 министара, док ће Влада Мађарске бити у пуном саставу са премијером Виктором Орбаном на челу, додао је он.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара