Читај ми!

Умаг, због три прста уклоњен мурал са школе

Мурал је према упутствима директора школе “Марија и Лина” Мата Видовића направљен у складу с идеалима школе, а локација је претходно одобрена, пише “Вечерњи лист”.

Са умашке основне школе "Марија и Лина" јуче је уклоњен мурал хрватског уметника и академског сликара Мирона Милића уз образложење да су "три прста" која се на њему налазе провокација, пише Вечерњи лист.

Мурал је настао у склопу фестивала независне уметности "Индирект" организованог од стране културно- уметничког удружења "Мануфактура снова" из којег поручују да мурал приказује руку која набраја основне појмове којих би деца требало да се држе како би спасла планету- Reuse, Reduce, Recycle, Reinvent.

Из удружења поручују да је локација претходно била одобрена и да је мурал према упутствима директора школе направљен у складу с идеалима школе која је оријентисана на еколошко освешћење и едукацију деце по том питању.

Директор школе Мато Видовић наводи разлоге због којих је мурал уклоњен.

"Кад су организатори дошли да ме питају да ли постоји могућност да једну страну школе осликају графитом, ја сам рекао да, али да ни у ком случају порука не сме бити вулгарна, провокативна, ни политички мотивисана. Прво ме је звало неколико грађана и питало зашто сам то допустио јер се на графиту виде три прста. Тако нешто да нам буде на школи кад нам разапињу Степинца је недопустиво па је мурал уклоњен", истиче директор школе.

У удружењу пак тврде да не виде ништа спорно у муралу.

"Сматрамо да нема ничег спорног у дотичном муралу и јако смо поносни на њега. Деци која упијају сваку информацију попут сунђера, Мирон је својим муралом хтео да усади основне вредности које набраја (Reuse, Reduce, Recycle, Reinvent) као што су то и нас наши родитељи учили", објашњавају из удружења "Мануфактура снова".

Истичу да је тиме погођен и енглески језик који је том приликом коришћен.

"Нема потребе никоме објашњавати како је Умаг туристички град, да је енглески језик обавезан страни језик у основној школи, како смо становници ЕУ и да ће због глобалне усмерености поруке мурал видети становници града, туристи, као и онлајн заједница. Послата порука је добра порука која ће, нажалост, уместо на школи, живети искључиво у онлајн свету", наводе из Удружења.

Аутор мурала на Фејсбуку је објавио да је ово велика победа деснице, директора Основне школе "Марија и Лина" у Умагу Мата Видовића који је потпуно насео на текст и уклонио мурал без да је и саслушао аутора.

"Жао ми је што мурал није могао дуже да остане, али радићемо опет, надам се. Следећи зид молим", каже аутор мурала Мирон Милић. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије