Читај ми!

Хрватска, с путовницом трбухом за крухом

Немачка од 1. јула укида радне дозволе за хрватске држављане, а хрватске фирме ће моћи, без ограничења, да шаљу своје раднике на рад у ту земљу. Иако су се до сада у Немачкој запошљавали пре свега високообразовани Хрвати, немачки послодавци ће сада примати и оне без стручне спреме. На пут у ту земљу већ је кренуло, или се спрема, неколико хиљада хрватских држављана.

Никада хрватски ауто-превозници нису боље зарађивали на линији Хрватска–Немачка него у претходне две недеље. Дневно ка Берлину, Минхену, Франкфурту одлазе десетине аутобуса пуних младих људи који траже бољи живот и већу зараду.

"Мој план је кад дођем да идем три године у школу за медицинску сестру и онда паралелно са тим да радим и једноставно се сналазим и борим сама. Родитељи су ми велика подршка. Ту остављам све", каже Јосипа Јурић, ветеринарски техничар из Славонског Брода.

Нико Баришић из Книна каже да ако жели некакву кућу, некакав ауто, у Хрватској треба да ради 20 година.

Многи су купили карту у једном правцу.

Возач аутобуса Горан Козбашић каже да буде свега, загрљаја, суза.

У Немачкој већ ради око 93.000 Хрвата. Ухлебљење су нашли у областима грађевине и здравства. Немачка влада рачуна да ће, од сада, из Хрватске годишње на рад одлазити око 10.000 људи.

Ограничења на запошљавање Хрвата сада разматрају и у Луксембургу, Шпанији, Италији. Она ће најдуже бити на снази у Словенији, Уједињеном Краљевству и Холандији, чак до 1. јула 2018. године.

 

 

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије