Читај ми!

"Блумберг": Грчка неће банкротирати ако не плати дуг ММФ-у

Уколико у уторак, 30. јуна, Грчка не плати рату дуга Међународном монетарном фонду од 1,7 милијарди долара, ситуација ће можда бити гора за кредитора него за Атину, оцењује њујоршка агенција "Блумберг". Грчки премијер Алексис Ципрас истакао да не разуме захтев кредитора за даљим мерама штедње.

Постоји разлика у неисплаћивању дуга према инвеститору у чијем су власништву обвезнице и у неизмиривању дуга према једној званичној институцији, као што је то у овом случају Међународни монетарни фонд, наводи Блумберг, а преноси Танјуг.

Према политици Фонда, државе које пропусте рок за сервисирање обавеза обично буду окаректерисане као државе "у доцњи" (кашњењу) са отплатом дуга.

"ММФ пре жели да остане при тој терминологији, него да користи термин банкрот", изјавио је портпарол ММФ-а, Гери Рајс.

Три водеће светске компаније за оцену кредитног рејтинга су, такође, саопштиле да неизмиривање дуга Атине према ММФ-у неће значити званични банкрот Грчке.

Неплаћање дуга ММФ-у би, према оценама Блумберга, имало далеко веће последице по ту институцију него по Грчку, јер би то нанело озбиљан ударац репутацији ММФ-а као последњег финансијског уточишта за владе у невољи, отежавајући Фонду добијање подршке за неке будуће пакете помоћи.

У случају неплаћања дуга, Грчка би се, како додаје Блумберг, придружила клубу још неких земаља с кашњењем у отплати дуга, а у којем су сада Зимбабве, Судан и Сомалија, са укупним обавезама према ММФ-у од 1,8 милијарди долара. 

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је немачкој канцеларки и француском председнику да не разуме инсистирање на оштрим мерама штедње које кредитори траже да би одобрили помоћ којим би Грчка избегла банкрот.

Иако су обе стране, и Грчка и међунардни кредитори, дали неке уступке, разлике и даље постоје.

Међународни монетарни фонд је критиковао грчки предлог да се превише ослања на велике порезе и да нема довољно резова у потрошњи.

Атина, с друге стране, каже да не може даље смањивати плате и пензије.

Шеф Еврогрупе Јерен Дијселблем рекао је да до споразума мора доћи сутра на састанку министара финансија еврозоне, пошто споразум мора да прође кроз грчки парламент, као и парламенте неколико чланица еврозоне.

"Сутрашњи састанак је одлучујући", рекла је немачка канцеларка Ангеле Меркел после састанка са Ципрасом и француским председником Франсоа Оландом.

Меркелова је препоручила Грчкој да прихвати "веома дарежљиву понуду" кредитора.

Званичник из једне од кредитних институција рекао је да су "разлике сада веома, веома мале" између ставова грчке и поверилаца.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле, са друге стране, био је уздржанији и изјавио у Франкфурту да су шансе за споразум с Грчком "50-50".

Шојбле је рекао да Грци предлажу само повећање пореза без смањења издатака, али да и он, као немачки министар, мора да одговора својим гласачима.

"Имали су изборе, та грчка влада је демократски изабрана, добро. Али мора да им кажем и моја влада је демократски изабрана. Имамо много демократски изабраних влада у Европи", подвукао је Шојбле.

Споразум у минут до 12 требало би да буде постигнут до сутрашњег састанка министара финансија еврозоне, како би до уторка тај договор могао бити потврђен у грчком, немачком и још неким парламентима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара