Читај ми!

Британски предлог резолуције о Сребреници пред Саветом безбедности

Велика Британија са партнерима у Савету безбедности УН ради на усаглашавању резолуције поводом 20. годишњице геноцида у Сребреници са циљем да се ода почаст жртвама и охрабре даљи кораци ка помирењу и бољој будућности за БиХ, саопштила је британска амбасада у Београду.

Британска амбасада наводи да "Уједињено Краљевство предводи процес израде нацрта резолуције Савета безбедности УН којом ће бити обележена двадесета годишњица од геноцида у Сребреници", али да се "тачан садржај резолуције још договара са партнерима".

"Надамо се да ће се њом одати почаст жртвама геноцида у Сребреници и свима онима који су патили на свим странама у рату, те да ће охрабрити даље кораке ка помирењу и бољој будућности за Босну и Херцеговину. Ова годишњица је такође прилика за целу међународну заједницу да извуче поуке из једног од најтужнијих тренутака у историји УН и да нагласи нашу одлучност да се ангажујемо на спречавању геноцида, злочина против човечности и ратних злочина", додаје се у саопштењу које преноси Бета.

О најављеној резолуцији пишу београдски медији. Позивајући се на дипломатске изворе, лист Данас наводи да је план да резолуција о Сребреници буде усвојена уочи обележавања 20 година од злочина, преноси Танјуг.

Лист наводи и да у овој иницијативи, осим Велике Британије, учествују и Холандија и САД.

Блиц пише да би резолуција о Сребреници, коју припрема Велика Британија, могла да направи проблем Србији. Ипак, како наводи Блиц, главна мета офанзиве из Лондона је Република Српска и њен председник Милорад Додик.

Према незваничним сазнањима листа, у резолуцији ће бити наведено да је у Сребреници извршен геноцид, а Србија неће бити директно оптужена за тај злочин, али ће на известан начин бито доведена у везу с њим заједно са Републиком Српском.

Иначе, Скупштина Србије усвојила је 2010, током власти коалиције ДС-а и СПС-а Декларацију којом се осуђује злочин у Сребреници из јула 1995. године.

Невладина организација "Жене у црном" предаће у четвртак председнику и премијеру Србије и републичком парламенту писмо у коме се захтева да се 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво