Читај ми!

Грчка доставила нову листу реформи кредиторима

Грчка је јутрос доставила кредиторима, Европској унији и Међународном монетарном фонду нови предлог реформи, дан уочи разговора грчког премијера Алексиса Ципрас са лидерима Француске и Немачке о начину окончања грчке дужничке кризе, изјавио је један неименовани европски извор.

Из Европске комисије потврђено је да је нови предлог грчких званичника стигао, преноси Танјуг.

Кредитори су сада у фази разматрања листе контрапредлога који су достављени два дана након што је председник Европске комисије Жан- Клод Јункер оптужио Ципраса да није испунио обећање дато на прошлонедељеном састанку и доставио Бриселу листу алтернативних реформи, преноси агенција Франс прес.

Званична Атина је у склопу нове листе предложила да јој европски спасилачки фонд Европски стабилизациони механизам, пружи помоћ и да купи 6,7 милијарди евра вредне грчке обвезнице у поседу Европске централне банке са роком доспећа у јулу и августу, јавља британски лист Гардијан.

Грчки премијер Алексис Ципрас је у интервјуу за италијански лист Коријере дела Сера рекао да би Грчка могла да постигне договор са међународним кредиторима ако они одустану од појединих захтева, попут смањења пензија.

Осврнувши се на помирљивији тон који је званична Атина усвојила у протеклих неколико дана, Ципрас је поручио да би две стране могле постићи компромис о кључним елеменима потенцијалног споразума, као и о нивоу примарног буџетског суфицита.

Ципрас је, међутим, показао да не прихвата захтев кредитора за смањење пензија, понављајући свој став из претходних неколико дана.

"Сматрам да смо веома близу договора о примарном буџетском суфициту за наредних неколико година. Потребан је само позитиван став поводом алтернативних предлога који се тичу смањења пензија или увођења рецесионистичких мера", рекао је Ципрас за италијански лист.

Његови коментари уследили су после упозорења међународних кредитора, али и немачке канцеларке Ангеле Меркел и званичника Европске централне банке да званичној Атини убрзано истиче време.

Ципрас би сутра требало да се састане са Меркеловом и француским председником Франсоа Оландом у склопу настојања да оконча застој у преговорима који је изазвао забринутост од потенцијалног изласка Грчке из еврозоне.

Вишемесечни застој у преговорима је подгрејао спекулације о потенцијалном изласку Грчке из еврозоне, а Ципрас тврди да би такав развој ситуације представљао почетак краја за еврозону.

"Ако преговори не успеју, трошкови за европске пореске обвезнике ће бити огромни", поручио је Ципрас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво