Читај ми!

Мигранти у раљама албанске мафије у Македонији

Албанска мафија у Македонији отима стотине миграната, који спас из ратом захваћених земаља траже бежећи преко те државе до западне Европе. Држе их у једној кући у селу Ваксинце, туку их и за њих траже откуп, пише британски "Канал 4".

Стотине миграната свакодневно пролази кроз Македонију и Србију како би се лакше и брже докопали западне Европе. Међу њима су Сиријци, Ирачани, Либијци, Јеменци. Они плаћају за тај пут, међутим, многи од њих никада и не стигну до границе са Србијом, пише Канал 4 (Channel 4).

Како наводе, пакао отмице почиње на граничном прелазу Ђевђелија, између Македоније и Грчке. "Игра" је готово увек иста: кријумчари у Македонију доводе групу миграната, након чега их укрцавају у теретне возове. Како пише Канал 4, превозе их као стоку широм земље, у вагонима у којима је топло као у пећи.

Уместо да их пребаце у Србију, њихов воз отима албанска мафија и одводи их у село Ваксинце, у ком се својевремено окупљала Ослободилачка национална армија.

У том албанском селу налази се кућа у којој држе заробљене мигранте: неколико малих соба у којима је често толико људи да не може да се дише. Кад спавају, леже једни преко других јер иначе не би било места.

Немогуће је побећи, јер око куће 24 сата кружи патрола наоружаних мушкараца. На једном видео-снимку који је доспео у јавност, види се како чувари туку мигранте. Сви отмичари су наоружани ножевима, неки чак и мачетама.

Једини излаз из куће је плаћање откупа од 500 до 1.000 евра. Од Сиријаца се тражи највише пара јер мафијаши сматрају да су они најбогатији. Тек након исплате, могу пешице да крену ка граници са Србијом. 

Како наводи Канал 4, ово је веома уносан посао. Притом, у региону расте страх од моћи веза те мафије и међународног тероризма.

Мештани у Ваксинцама су уморни од оваквих дешавања, пише Канал 4, подсећајући на недавне догађаје у Куманову, када је у обрачуну терориста и македонске полиције страдало 18 људи.

Екипа британске телевизије је сазнања о отмицама пренела македонској полицији, која је обећала истрагу. За сада, међутим, без икаквих резултата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара