Читај ми!

Папа Фрања у Сaрајеву

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања поручио је из Сарајева да је дијалог најбитнија ствар и босанскохерцеговачким политичарима указао да су одговорни за "племенити задатак" да буду први који ће служити својим заједницама, радећи на чувању темељних људских права.

Папа Фрања, који је био у једнодневној државничкој и пасторалној посети Сарајеву под мотом "Мир вама", дочекан је испред зграде Председништва Босне и Херцеговине. Током сусрета са државним врхон нагласио је да је радостан што је у граду "који је много пропатио у крвавим сукобима", али који је поново постао место дијалога и суживота, преноси Танјуг.

"У овој земљи мир и слога међу Хрватима, Србима и Бошњацима и подстицаји којима се то негује али и срдачни односи имају важност која сеже ван граница БиХ. Овоме се даје сведочанство целом свету да је сарадња међу религијама и те како могућа, како плурализам може бити подстакнут за решавање најдубљих проблема и како се најдубље ране могу зацелити заједничким ходом", рекао је папа.

Са поглаваром Римокталичке цркве сагласан је и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић.

"Треба послушати Вас и Ваше речи и следити их уз наду да ће љубав и разумевање између различитих нација и религија бити веће и боље", поручио је Иванић. 

Посебан утисак на папу је оставио сусрет са децом на аеродрому.

"Муслимани, католици и остале мањине – сви заједно. Радосни. Пуни наде", каже папа и додаје да су политичари позвани да буду први који ће служити својим заједницама, радећи да буду први који ће почети напредак.

На тај начин се, према његовим речима, може изградити друштво у којем ће се решавати проблеми.

"Да би се ово испунило, преко је потребна једнакост свих грађана", сматра папа Фрања.

Шеф ватиканске државе је нагласио потребу за разговором, откривање богатства свакога, притом поштујући сваког појединца, и подсетио да су отворене и велике ране недавне прошлости, али да се на будућност "може гледати са надом", док је за Сарајево, али и БиХ, рекао да имају посебан значај за Европу и цео свет.

"Вековима су овде присутне заједнице које проповедају различите вере, поносне на своју традицију. Оно представља раскршће култура и вера. То захтева да се увек граде нови мостови како би се осигурали чисти и цивилизовани односи", нагласио је поглавар Римокатоличке државе.

"Долазим након историјске посете Јована Павла Другог и драго ми је да видим напредак. Важно је не задовољити се постигнутим и утврдити како учврстити даљи напредак. Сарадња међународне заједнице, посебно ЕУ и свих држава и организација", поручио је папа, који сматра да је БиХ део Европе, те да су самим тим "успеси Европе успеси БиХ".

Поглавар Римокатоличке цркве се након обраћања државним властима, упутио ка Кошеву, где су га чекали верници са тог поднебља.

Папа Фрања је поручио са стадиона, где је служио мису пред готово 70.000 људи, да никад више не буде рата и да су те речи још један вапај из града и земље која је у недавној прошлости доживела страховите ратне патње.

"И у нашем времену тежња за миром и труд око његовог постизања сукобљавају се с чињеницом да се у свету тренутно воде толики оружани сукоби. То је једна врста трећег светског рата, који се води у 'деловима' па се, у контексту глобалне комуникације, доживљава права ратна клима", рекао је Папа у својој проповеди.

Постоје неки који би намерно хтели стварати и изазивати такву климу, посебно они који настоје да изазивају сукобе међу различитим културама и цивилизацијама и они који смишљају ратове како би продавали оружје, указао је вођа Римокатоличке цркве.

Али, упозорио је папа, рат подразумева децу, жене и старце у избегличким камповима, подразумева присилно напуштање домова, разрушене куће, улице и привредне објекте, подразумева изнад свега толике разорене животе. "Благо миротворцима", подсетио је папа на речи Исуса Христа, које су, додао је, увек вредан позив.

"Стварати мир својеврсно је умеће. Блажени су они који сеју мир свагдашњим радом. Управо они ће се звати синовима Божјим. Мир је дело правде. Нови завет нас учи како је савршено дело правде: љубити ближњега свога као себе самог. Истинска правденост би била – чинити особи, народу, све оно што бих волео да се чини мени и мом народу", рекао је папа и позвао на праштање, мир и слогу, истакавши да је мир дар Божји.

Молио се за милост свима, за праведност, стварање мира а не рата и неслоге.

Мису су служиле и десетине бискупа и велики број свештеника из БиХ и других земаља, учествовала су и три црквена хора а пратио их је велики оркестар Оружаних снага БиХ.

Папа подржао међуверски дијалог у БиХ

Поглавар Римокатоличке цркве састао се са представницима све четири верске заједнице у БиХ - католицима, православцима, муслиманима и јеврејима, којима је обећао подршку у међурелигијском дијалогу.

Делегације тих верских заједница током сусрета у Фрањевачком међународном студентском центру предводили су врхбосански надбискуп, кардинал Винко Пуљић, реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазових, владика захумско-херцеговачки Григорије и председник Јеврејске заједнице у БиХ Јакуб Финци.

"Дијалог је школа човечности, фактор јединства који помаже да се изгради друштво засновано на толеранцији и међусобном поштовању", рекао је папа.

Навео је да цени све оно што су представници верских заједница учинили до сада и да их подржава у настојању око изградње мира. "Не допустимо да се обесхрабримо због потешкоћа и наставимо истрајно корачати путем опростаја и поверења. Избегавајмо самосажаљење и узајмно оптуживање", поручио је папа Фрања.

Додао је да је Сарајево у недавној прошлости било симбол рата и ратних разарања, али је данас "европски Јерусалим", јер својом разноликошћу народа може поново постати знак јединства, место у којем различитост не представља претњу, него богатство.

У име муслимана у БиХ, најмногобројније верске заједнице, папу је поздравио реис Кавазовић, изразивши дубоко уверење да је основни задатак свих верских лидера осмишљена борба против моралног релативизма, а све у корист ширења духа оптимизма, покајања и наде.

"Све недоречености и контроверзе око неразумевања савременог европског идентиета најнепосредније се одражавају у БиХ. Геноцид који је овде почињен над босанским муслиманима и који је пресуђен у Међународном суду у Хагу, обавезује све нас да изнова испитујемо нашу веру и постојање", рекао је Кавазовић

Испред Српске православне цркве, друге по величини верске заједнице у БиХ, Папу је поздравио владика Григорије.

"Дошли сте у БиХ и њену престоницу град Сарајево, зато што једној страдалној и напаћеној земљи желите да дате подршку да се поново исправи и пронађе људско лице. Сарајево које сте посетили данас и Мостар у коме Вас очекујемо, су градови који подсећају на Јерусалим зато што су место страдања", истакао је Григорије.

Оценивши да је долазак папе у Сарајево утеха посебно за католике, Григорије је истакао да ништа мању радост не осећају ни православни хришћани у сусрету са поглаваром Римокатоличке цркве.

Григорије је рекао да у папи Фрањи види пророка какви су потребни Цркви, који ће "указивати на недостатке и упућивати на истину".

"Као што знате ми смо, хвала Богу, пре 20 година изашли из претходног рата, а ниједан пређашњи нас није заобишао. Још увек причамо о њему као да се јуче завршио. Разумљиво, јер доноси несрећу, убиства, а убица и жртава има на свим странама. Нас посебно брине и срамоти чињеница да су у том рату убијани и хришћани и нехришћани. Ова места још су пуна јама", рекао је владика Григорије.

Цитирајући српског нобеловца Иву Андрића, владика је рекао да је БиХ "земља мржње и страха", јер у БиХ има више људи који желе да убијају или буду убијени него, по људству и пространству, у много већим словенским и несловенским земљама.

"Истина је и то да, када нестане звекет оружја и ратних поклича, ми настављамо да живимо у миру. У тој необјасњивој стварности, Босна може бити лепа и дивна земља захваљујцухи управо прожимањима разних религија и народа", навео је владика и додао да тај суживот, међутим, још није постигнут и да управо у томе очекује папину помоћ.

Председник Међурегијског већа и лидер јеврејске заједнице у БиХ Финци је рекао да је та верска заједница у БиХ основана пре 450 година.

"Није било лако остати на Блакану 450 година, на бурету барута како га зову, али уз разумевање и вољу све се може", рекао је Финци и додао да је најважније поштовати једне друге, ценити своје, али и разумевати туђе гледање.

"Нећемо вас лагати јер нисмо политчари, није овде мед и млеко. Проблема има, али смо спремни да их решавамо, и то можемо само ако будемо радили заједно. Ради се о проблемима које смо сами себи створили па их сами морамо и превазићи", рекао је Финци.

Папа Фрања завршио је једнодневну посету БиХ, а уприличен му је свечани испраћај на аеродрому. Чланови делегације БиХ и Ватикана захвалили су му на упућеној поруци мира, саживота, дијалога и међусобног разумевања. 

Мере безбедности у Сарајеву биле су на највишем нивоу, па је тако око стадионa био распоређен велики број полицајаца и служби безбедности, јављају локални медији.

Све у вези са овим догађајем у који је, према прелиминарним проценама, до сада утрошено око два милиона конвертибилних марака односно милион евра, до танчина је испланирано.

Званичници из верског живота већ месецима апелују да ову посету, као центар интересовања светске јавности, треба вешто политички искористити, како би БиХ послала поруку помирљиве и перспективне средине, са европском перспективом.

Посета шефа ватиканске државе босанскохерцеговачкој престоници највећи је догађај у години када се навршавају две деценије од Дејтонског споразума.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара