Маркач проглашен почасним грађанином Загреба

Пензионисани хрватски генерал Младен Маркач, кога је Хашки трибунал ослободио оптужби за ратне злочине током акције "Олуја", проглашен је почасним грађанином Загреба на свечаној седници Градске скупштине којом је обележен Дан града Загреба.

Седници су присуствовали бројни представници политичког, привредног, културног, спортског и верског живота града, а окупљенима су се обратили хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, градоначелник Загреба Милан Бандић и председник Градске скупштине Даринко Косор, наводи Хина, преноси Танјуг.

Младен Маркач, кога је Хашки трибунал ослободио оптужби за ратне злочине током акције "Олуја" 1995. године, захвалио је на повељи и рекао да признање прима "у име свих бранитеља" града Загреба и Хрватске.

Пензионисани хрватски генерал је рекао да се ратни ветерани не смеју заборавити јер би се тиме заборавила "историја наше земље у којој смо остварили самосталну и слободну Хрватску".

Колинда Грабар Китаровић је у свом говору истакла привредну важност Загреба који остварује трећину БДП-а државе и више од трећине извоза, и изразила уверење да ће Загреб и даље остваривати своје развојне програме.

"Знам да то није лако остварити у условима смањених буџетских прихода као последица пореског администрирања Владе", рекла је хрватска председница, истичући да би фискална децентрализација оставила више средстава буџетима општина, градова и жупанија, па тако и Загребу.

Градоначелник Загреба Бандић је рекао да се неће дозволити системска маргинализација Загреба захватима у сразмерно скроман буџет, поготово у односу на државни.

"Како верујем да је то због наше искрене концентрисаности на Загреб, али и због наше скромне заступљености и утицаја на државном нивоу, на скорим парламентарним изборима намеравамо то да исправимо", поручио је Бандић.

Награде града Загреба између осталог су додељене књижевници Јулијани Матановић, олимпијки и параолимпијки Сандри Паовић, глумачком саставу Хистрион, Клиничком болничком центру Загреб (тимови за трансплантацију органа) и рок саставу Парни ваљак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије