Читај ми!

Барозо: Може смртна казна, али ван ЕУ

Бивши председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да Мађарска може поново да уведе смртну казну, али само ако напусти Европску унију.

"Ако земља чланица жели да је уведе, она то може, али у том случају мора напустити ЕУ", рекао је Барозо, реагујући на изјаву мађарског премијера Виктора Орбана који је позвао на дебату о поновном увођењу најтеже казне, преноси Танјуг.

Барозо, који је био председник ЕК од 2004. до 2014. године, истакао је да "поновно увођење смртне казне једноставно није могуће у некој земљи чланици Уније".

"Дебата је давно окончана, све земље чланице су биле јасне по том питању", поручио је Барозо, у интервјуу који је емитовала мађарска тв станица АТВ, пренела је агенција АФП.

Орбан је пре два дана изјавио да би свака чланица требало да донесе сопствену одлуку о увођењу смртне казне.

"Желимо да Европска унија заузме заједнички став да свака држава чланица, на националном нивоу, може да донесе одлуку да ли да уведе смртну казну или не", рекао је Орбан у интервјуу за радио Косут.

"Ако би се то догодило, могли бисмо да одлучимо да ли да прихватимо (смртну казну) или не. Нема разлога да све државе ЕУ о том питању мисле исто", додао је Орбан.

Мађарска је укинула смртну казну као један од услова за улазак у ЕУ 2004. године.

Орбан је поново покренуо то питање након недавног убиства младог власника трафике у јужном мађарском граду Капошвару, које је изазавало гнев у земљи.

Орбанова најава да ће предузети кораке ка враћању смртне казне у мађарски систем кривичних санкција изавала је жестоке отпоре у Бриселу, јер би то представљало отворено кршење Европске повеље о људским правима, чија је потписница и Мађарска.

Сем тога, укидање смртне казне је један од услова које земље кандидати морају да испуне пре приступања ЕУ, а висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини редовно шаље протестне поруке сваки пут када се осуђеник погуби било где у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије