Читај ми!

Косовска веза за дестабилизацију Македоније

Лидери групе која је напала Куманово су петорица Албанаца с Косова који су од раније познати по формирању паравојних структура у региону, саопштиле су македонске власти. За великим бројем чланова групе биле су расписане међународне потернице. Такође, познати су и по везама са албанским политичарима са Косова и из Македоније, међу којима су Рамуш Харадинај, Мендух Тачи и Аљбин Курти.

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски навео је да су осумњичени као лидери групе Мухамед Краснићи, такозвани "Командант Малишева", Мирсад Ндрецај – "Командант НАТО", Сами Ушкини – "Командант Соколи", Бег Ризај – "Командант Бегу" и Деме Шеху – "Јунику", сва петорица са Косова.

Ризај Бег ("Командант Бегу") био је припадник Ослободилачке војске Косова у зони Дукађин, под командом Рамуша Харадинаја. После рата, једно време био је Харадинајев телохранитељ.

Албански извори на Косову тврде да је вођа ове групе био Џафер Зимбери, такође ветеран ОВК, али и кандидат за посланика на листи Алијансе за будућност Косoва Рамуша Харадинаја. 

И Мирсад Ндрецај ("Командант НАТО") познат је по вези са Харадинајем. Током рата 2001. године, био је један од локалних команданата Ослободилачке националне армије. Недавно је преузео одговорност за напад на караулу Гошинце, тврдећи да се за такву акцију одлучио јер су албански лидери, зарад личних интереса, издали идеје за које се борио.

Ндрецај је, после рата у Македонији, био један од утицајнијих чланова Алијансе за будућност Косова (Харадинајева партија) у Ђаковици. Једном приликом је ухапшен због претњи судијама у том граду.

Међу осумњиченима је и Сами Укшини, познат и по ратном надимку "Командант Сокољи", који је такође из Ђаковице. Бар десетак чланова његове породице борило се у редовима ОВК на Косову, ОНА у Македонији и ОВПБМ на југу Србије. Током сукоба у Македонији, био је командант бригаде у региону Липкова.

Ушкини, који је непосредно после рата у Македонији отворено подржавао партију Алија Ахметија, у међувремену је, како се чини, променио страну, па је у серији прислушкиваних разговора које је објавила македонска опозиција, разговарао са лидером Демократске партије Албанаца Мандухом Тачијем, са којим је, судећи према транскриптима, био у пријатељским односима.

Четврти осумњичени Дем Шеху ("Јунику") је из Дечана и ветеран је ратова на Косову и у Македонији. После рата у Македонији, једно време је био телохранитељ Алија Ахметија (Демократска унија за интеграције) и одржавао је блиске везе са високим званичницима Ахметијеве партије.

Још један ветеран ратова у Македонији и на Косову је Мухамед Краснићи, или "Командант Малишева". Његов брат Албан је високи функционер Покрета "Самоопредељење" Аљбина Куртија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара