Читај ми!

Позиви на смиривање ситуације у Македонији

Мисија ОЕБС-а у Скопљу и представници Европске уније апелују на смиривање ситуације у Куманову, где се македонска полиција обрачунава са наоружаном групом за коју тврде да је дошла из иностранства. Руско Министарство спољних послова забринуто због инцидената и позива да се околности истраже.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је дубоку забринутост због ситуације у Македонији и позвао политичке факторе да спрече ескалацију насиља, преноси Танјуг.

"Веома сам забринут због текуће ситуације у Куманову и могућег губитка људских живота и рањавања", написао је Хан у саопштењу за медије, реагујући на извештаје о антитерористичкој акцији у Куманову.

Хан је позвао политичке лидере да успоставе мир и да спроведу темељну, објективну и транспарентну истрагу у складу са законом.

''У интересу стабилности целе земље мора се избегавати свака ескалација насиља'', упозорио је Хан.

Стални известилац Европског парламента за Македонију Иво Вајгл оценио је да сукоби македонске полиције са наоружаним групама у Куманову представљају прекретницу и да би њихова ескалација угрозила не само стабилност те државе него и целог региона.

"Данашњим крвавим сукобима у Куманову и људским жртвама, политичка криза у Македонији достигла је, по свему судећи, пресудну тачку за будућност земље која већ 10 година чека на отварање преговарачких поглавља за приступање ЕУ", упозорио је Вајгл у саопштењу за медије.

Словеначки посланик, који је и члан парламентарне групе за посредовање између власти и опозиције у македонској кризи, упозорио је да је на политичким лидерима да спрече ескалацију насиља на улицама, како од стране демонстраната, тако и од полиције.

Позвао је све македонске државне институције, укључујући парламент који је опозиција напустила након што су лидери највеће опозиционе партије оптужени за покушај државног удара, да се укључе у спречавање физичког и вербалног насиља и тероризма.

"Македонија у овом тренутку заслужује сву пажњу ЕУ и међународне заједнице, а дестабилизација државе би лако могла да има тешке последице за регионалну стабилност Југоусточне Европе", поручио је Вајгл.

У саопштењу поводом догађаја у Македонији, Мисија ОЕБС-а у Скопљу саопштила је да помно прати и процењује ситуацију у Куманову и позвала стране да покажу уздржаност.

"Верујемо да је безбедност локалног становништва од кључне важности", рекла је амбасадорка Маријана Берец, вршилац дужности шефа мисије ОЕБС-а у Скопљу.

"У сталном смо контакту са властима и апелујемо на све грађане и политичке странке да остану мирни. Тренутни и хитни приоритет јесте да се избегне било каква ескалација која би могла да резултује новим насиљем", рекла је Маријана Берец.

И косовска преседница Атифете Јахјага изразила је забринутост због ситуације у Македонији.

"Председница Јахјага апелује на све стране да уважавају закон и да се уздрже од насиља. Председница Јахјага је у сталном контакту са релевантним институцијама Косова", наводи се у кратком саопштењу Јахјагиног кабинета.

Данас је и косовско министарство иностраних послова осудило покушаје дестабилизације Македоније и апеловало на уздржаност од насиља у тој земљи.

Шеф албанске дипломатије Дитмир Бушати изразио је, у име албанске владе, забринутост због ситуације у Куманову.

"Наша порука је јасна. Осуђујемо сваки чин насиља који је неприхватљив у демократском друштву", навео је Бушати, а преноси агенција АТА.

На конференцији за медије у Министарству иностраних послова, Бушати је нагласио важност остављања језика мржње и одржавање владавине права. Навео је да их је амбасада у Скопљу обавестила да су снаге безбедности покренуле широку операцију на уласку у Куманово, у делу који је углавном насељен Албанцима.

"Операција је наводно довела до смрти великог броја људи, али то није службено потврђено", рекао је албански министар, додајући да изражавају тугу због губитка људских живота и да охрабрују македонске власти на транспарентност, сарадњу и потпуну истрагу, како би се утврдио узрок инцидента.

"Сматрамо неприхватљивом чињеницу да се свака особа или група наоружаних људи идентификује на националној основи, баш као што је неприхватљиво да се губитак живота цивила и полицајаца посматра на основу етничких предрасуда", каже Бушати.

Русија позива да се истраже околности догађаја у Македонији

Руско Министарство спољних послова такође је забринуто због оружаних инцидената код Куманова и саопштило је да рачуна да ће ситуација у најскорије време бити нормализована, а да ће се околности истражити.

У саопштењу Министарства спољних послова Русије изражава се забринутост због антивладиних протеста у Македонији, уз оцену да низ опозиционих снага и невладиних организација које, како се наводи, "инспирише Запад" и које следе логику "обојених револуција" могу да имају последице по регионалну безбедност.

"Изазива забринутост активизација антивладиних наступа последњих дана у Македонији. Захвајујући адекватном деловању органа реда, избегнута је ескалација насиља", наводи се у саопштењу.

Истакнуто је и да "избор низа опозиционих покрета и невладиних организација, које инспирише Запад, у корист логике улице и познатог сценарија 'обојених револуција' прети да има опасне последице".

"Оне могу да буду продубљене међуетничким сукобима у мултинационалној Македонији и суседним регионима Балкана, који су крајем 1990-их и почетком 2000-их прошли озбиљне конфликте", наводи руско Министарство иностраних послова.

Руско Министарство позвало је све политичке снаге Македоније на конструктивни дијалог, а међународну заједницу, пре свега мисију ОЕБС-а, на максималну сарадњу.

"Убеђени смо да такав дијалог мора да се реализује искључиво на инстуционално-правном пољу. То би у највећем степену одговарало интересима пријатељске Македоније, задацима јачања регионалне стабилности и безбедности", наводи се у саопштењу руског Министарства.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије