Читај ми!

Грчки ратни ветеран: Немачка дугује Грчкој 162 милијарде евра

Немачка би Грчкој требало да плати још 162 милијарде евра на име ратне одштете, изјавио је грчки посланик и бивши члан покрета отпора Манолис Глезос у интервјуу "Дојче велеу".

Манолис Глезос, који сада има 92 године, борио се 1941. године против нацистичке окупације Акропоља. У неколико наврата је био у заточеништву и три пута осуђен на смрт. Најпре су га затварали нацисти, а онда и конзервативни послератни режим, преноси Танјуг.

Спасили су га масовни протести организовани широм света. Генерал Шарл Де Гол апеловао је на тадашњу грчку владу да одустане од егзекуције "првог европског партизана".

Током своје прве посете Грчкој, немачки председник Јоахим Гаук је признао немачку кривицу за страдања током Другог светског рата и затражио опроштај за патње кроз које је прошао грчки народ. Ипак, питање ратних репарација је за Берлин одавно закључено.

Међутим, Глезос не може да се помири са ставом немачке владе и деценијама покушава да докаже да би Немачка Грчкој требало да исплати ратну одштету.

Грчки посланик негира да је питање ратног дуга повезано за дужничком кризом која потреса његову земљу.

"Питање кредита и питање ратне одштете су два одвојена питања. Ми те рачуне не покушавамо да поравнамо "ни у којем случају", поручује Глезос.

При томе, занимљиво је то што ратни ветеран не говори о немачкој репарацији и исплати индивидуалне одштете, него о "немачким дуговима".

Глезос појашњава како су међународне институције те захтеве већ препознале, а признала их је и немачка страна. Реч је о 7,1 милијарди долара ратне репарације, суми која је потврђена на мировној конференцији у Паризу 1946. године.

Утврђена је наводно и присилна грчка позајмица нацистичкој Немачкој од 3,5 милијарде. Свеукупно, без камате, тај дуг данас одговара суми од 162 милијарде евра, сматра он.

На питање како су грчке власти дошли до рачунице од 280 милијарди евра, Глезос нема одговор, али понавља да је "немачки дуг према Грчкој међународно признат и регулисан".

Он се не може "ни повећати, ни смањити", тврди Глезос.

Грчки посланик Европског парламента не верује да би питање ратне репарације могло да отвори Пандорину кутију и да би и друге земље могле да крену истим путем као и Атина јер су поменута дуговања већ призната.

Несагледиве финансијске последице по Немачку имало би исплаћивање индивидуалне одштете цивилним жртвама. Осим неколико изузетака, немачка влада је такве захтеве до сада одбијала.

Глезос не прихвата аргумент да је питање ратне одштете стављено ад акта споразумом "два-плус-четири" који су 1990. године потписале две Немачке и четири силе које су окупирале Немачку.

Тачно је да влада у Атини претходних година није искористила прилику и актуелизовала овај проблем, али "Грчка се није одрекла својих права, него је чекала повољан тренутак на међународној политичкој сцени и одговарајућу климу у немачко-грчким односима", сматра Глезос.

Али зашто се то питање не би покренуло пред судом у Хагу? Не, одговара Глезос, наводећи како је 30 пута до сада седео за оптуженичком клупом.

Он жели да верује у људе и "немачки народ".

Грчки ратни ветеран, у међувремену, обилази немачке градове и разговара са људима.

Немци о којима Глезос говори су углавном присталице немачке левице, она је организовала његово путовање по Немачкој, а левица се снажно залаже да Немачка плати ратну одштету.

Посланик Сиризе често је током свог живота и политичке каријере био део некакве мањине. И сада је, повремено, међу партијским колегама које имају другачије мишљење од руководства странке, али верује да се залаже за исправно, наводи Дојче веле.

Он о грчко-немачким односима каже да треба буду пријатељски и да он никада није сматрао немачки народ одговорним за ратне злочине Трећег Рајха.

"Обе културе би требало да допринесу изградњи мостова и пријатељства, али не само између Атине и Берлина, већ свих народа Европе", поручује Глезос. Али додаје да је баш зато важно да Немачка коначно плати оно што дугује.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара