Пуповац: Антимањинска атмосфера у Хрватској

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац упозорио је у отвореном писму председнику Европског парламента Мартину Шулцу, на "нарастање" политичке и етничке нетолеранције, антимањинске атмосфере и деловања у Хрватској после њеног учлањења у Европску унију.

У протекле три године развијање нетолеранције, стварање и толерисање противмањинске атмосфере озбиљно угрожавају постигнуто током преговора о чланству и онемогућавају обавезе проистекле из Приступног уговора Хрватске, а посебно његове одредбе о појачаној заштити мањинских права, нагласио је Пуповац, преноси Фонет.

"Пишем Вам и због тога што, бар кад је у питању Хрватска, неки чланови и чланице Европског парламента користе његову говорницу и позицију заступника не само за ширење нетолеранције међу грађанима Европе и неповерења међу њеним државама чланицама и земљама кандидаткињама, већ директно позивају на насиље", указао је Пуповац.

Пуповац је навео пример посланице у Европском парламенту Руже Томашић, која је изјавила да је "Хрватска за Хрвате, а сви остали су гости".

У земљи и у региону која је прошла страшно искуство присилног исељавања свих оних који су се затекли у мањинском положају, подсетио је Пуповац, таква врста говора представља веома озбиљну претњу трајном миру и обнови поверења.

"Уверен сам да ћете учинити све што је у Вашој моћи. У мени и политици коју заговарам и коју, сигуран сам, делимо, имаћете активног и трајног партнера", написао је Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара