Линта: Одбор за "Олују" антиевропски чин

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оцењује да одлука Владе Хрватске о оснивању Одбора за обележавање 20. годишњице војно-полицијске акције "Олуја" представља антиевропски чин.

Линта је указао да је "Хрватска једина држава Европске уније која скоро две деценије слави злочин над делом својих грађана српске националности" и апеловао на Европску комисију и Европски парламент да не дозволе да једна њена чланица слави такав масовни злочин, преноси Танјуг.

Он је навео да се хрватска власт, опозиција и бранитељи слажу у веома мало ствари, а једна од њих јесте да треба прослављати "злочиначку акцију "Олуја" којом је протерано преко 220.000 Срба и убијено више од 1.200 српских цивила".

У прослави злочина над Србима слажу се Колинда Грабар Китаровић, Зоран Милановић, Весна Пусић, Томислав Карамарко, Ружа Томашић, Марко Перковић Томсон, Бранимир Главаш и други, констатује Линта.

Председник Коалиције удружења избеглица апелује на Европску комисију и Европски парламент да не дозволе да једна њена чланица слави масовни злочин над делом својих грађана и траже да Хрватска почне коначно испуњавати обавезе коју је преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године.

Једна од тих обавеза односи се на процесуирање ратних злочина. У претходне три и по године од потписивања Уговора о приступању Хрватска је подигла само једну оптужницу против припадника хрватских оружаних снага.

У питању је оптужница против Рајка Кричковића због убиства три члана српске породице Совиљ у селу Кијане код Грачаца, подсећа Линта и додаје да је интересантна чињеница да је Рајко Кричковић Србин по националности.

Овим се жели послати лажна порука да Хрвати нису чинили злочине над Србима у грађанском рату у Хрватској већ да су само Срби, као припадници хрватских оружаних снага, убијали српске цивиле, оцењује председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије