Захтев за прекршајни поступак због радова на манастиру Острог

Против Митрополије црногорско-приморске и митрополита Амфилохија поднет је захтев за покретање прекршајног поступак јер су настављени радови на манастиру Острог.

Инспекција за културна добра поднела је прекршајном суду у Даниловграду захтев за покретање прекршајног поступка против Митрополије црногорско-приморске, јер су без конзерваторског пројекта настављени радови на манастиру Острог, потврђено је из Управе за инспекцијске послове.

Захтев за покретање прекршајног поступка поднет је и против митрополита Амфилохија Радовића, као одговорног лица, "јер је пропуштањем дужног надзора дозволио такво поступање Митрополије", потврђено је подгоричкој Побједи у Управи за инспекцијске послове, преноси Бета.

Митрополији су у марту забрањени радови на манастиру Острог, али је инспекцијска контрола од 4. маја утврдила да је настављена реконструкција и адаптација на том споменику црногорске баштине.

Инспекција је одобрила радове на ојачавању темеља манастира, али не и поплочавање неких површина и начин адаптације помоћних просторија. Манастир Острог се сматра црногорском културном баштином, па није дозвољено да се нарушава његов аутентични изглед.

Ранијим инспекцијским прегледима утврђено је да је угрожена архитектонска и амбијентална аутентичност манастира Острог, јер су током санационих радова примењени поступци и коришћени материјали који не одговарају стилу сакралне архитектуре у Црној Гори.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије