Читај ми!

Политички немогуће брисање грчког дуга

Политички је немогуће отписати номиналну вредност дуга Грчке, чак и ако би било могуће репрограмирати отплату кредита, сматра вођа министара финансија еврозоне.

Јерен Дијселблем, који као председник Еврогрупе, има кључну улогу у преговорима са Атином каже да расправа о репрограмирању дуга није табу, преноси Бета.

"Једина ствар која је политички немогућа је брисање његове номиналне вредности", тврди Дијселблем у интервјуу за париски Монд.

Подсећа да се на европском нивоу о "олакшању" разговарало новембра 2012. године, али под условом да Влада Грчке испуни услове које су јој поставили њени партнери.

"Олакшање" грчког дуга могло би се обавити репрограмирањем или разменом хартија од вредности.

"Брисање" би био радикалнији потез, јер би приморао кредиторе Грчке, европске земље, Међународни монетарни фонд и Европску централну банку, да прихвате губитке на својим рачунима.

Европски комесар за економске послове Пјер Московиси поручује да ће питање грчког дуга бити третирано касније, али не као кресање или отписивање дуга, јер верује да Европљани то не желе.

"За сада, фокусирајмо се на основно, на реформе. Након тога, немојмо се варати, европске институције иду руку под руку", истиче у интервјуу који ће емитовати France24 и РФИ.

Левичарска странка Сириза која је на власти у Атини водила је кампању за брисање бар дела дуга Грчке, који представља више од 175% њеног бруто-домаћег производа.

То питање је касније отишло у позадину преговора Владе са кредиторима Грчке који су више усредсређени на ликвидност потребу Атини, која је под претњом финансијског дављења у веома кратком року.

Питање грчког дуга поново је на тапету ових дана. То ствара напетост између поверилаца Атине, посебно између ММФ-а, који се залаже за делимично брисање дуга, и Европљана, за које постоји "црвена линија".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије