Читај ми!

Додик: Акција “Рубен“ није уперена против Бошњака

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да акција “Рубен“ ни у ком случају није уперена против Бошњака, већ да је усмерена на њихову заштиту али и заштиту свих грађана Републике Српске. У акцији "Рубен" ухапшено је 30 особа, а више њих доводи се у везу са радикалним исламом.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је акција "Рубен" усмерена на прикупљање информација о могућим безбедносним опасностима и да се све ради у складу са законом, у сарадњи полиције и Тужилаштва, преноси Танјуг

Категорички је одбацио било какву могућност да, како тврде поједини бошњачки политичари, акција има за циљ застрашивање Бошњака повратника у РС.

"Таквим иступима политичари не доприносе ономе што је потребно данас, а то је организована подршка борби против сваког облика тероризма. Сви Бошњаци могу мирно да живе у Српској. Бошњаци нису народ којем колективно треба ставити етикету 'тероризма', као што су неки њихови представници некада покушавали Србима колективно да уграде оцену да су 'злочинци'", истакао је председник Српске.

Додик је нагласио да такве изјаве федералних политичара потврђују раније оцене да бошњачка политичка елита не жели борбу против радикалног ислама оценивши да поједини од њих доприносе непотребној поларизацији и да управо тиме праве највећу штету бошњачком народу на овим просторима.

Истакао је да је недопустиво да се једна легитимна акција полиције покушава окарактерисати као наводно етнички мотивисана и поручио да се у РС неће обазирати на било какве приговоре те врсте.

"Сви морају да схвате да Република Српска неће бити пасиван објекат евентуалних напада било којег појединца или организованих група", поручио је Додик, оценивши и да је очигледно да су институције на нивоу БиХ које су задужене за борбу против тероризма, апсолутно подбациле.

Претходно је на конференцији за новинаре министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао да ће једанаесторо ухапшених у току дана бити предато у надлежност Специјалног тужилаштва РС.

Лукач је изјавио да су ухапшени у јучерашњој акцији "Рубен" из више градова у Републици Српској и да се над њима спроводи криминалистичка обрада.

У оквиру акције претресене су 32 локације код особа за које постоји основана сумња да набављају оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему, а ради извођења терористичких аката на институције РС и њихове представнике.

Лукач наводи да су претреси извршени на основу прикупљених оперативних сазнања да се на тим локацијама налазе особе које поседују оружје, доводе се у везу с радикалним покретима и које су се налазиле или се још налазе на сиријском ратишту и врбују грађане БиХ за одлазак на страна ратишта.

Лукач каже да нема разлога за било какво узнемирење грађана у РС и одбацује тврдње посланика СДА у парламенту БиХ Садика Ахметовића да полиција приводи Бошњаке у РС.

"Ово није било селективно, већ неселективно хапшење", наглашава Лукач, а преноси Фена.

Поручује свима који имају радикалне екстремистичке намере да ће им полиција "бити за вратом" 24 часа, да ће их пратити и слушати.

Директор полиције РС Гојко Васић позвао је грађане на мир, толеранцију и међусобно уважавање, наводећи да је то једини начин да се на овим просторима живи нормално.

Васић је новинарима у Бањалуци рекао да полиција не може решити проблеме "за које су криви политичари", али да ће истражити сваки облик националне нетрпељивости и говора мржње. Више од тога, казао је он, полиција не може.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије