Готовина и Маркач у Одбору за обележавање "Олује"

Хрватски државни врх се још није усагласио о начину обележавања две деценије од војно-полицијске акције "Олуја", али је Влада донела одуку о оснивању Одбора за централно обележавање 5. августа. Међу члановима тог одбора су и многи пензионисани генерали, учесници те операције - Петар Стипетић, Анте Готовина, Младен Маркач и Маријан Марековић.

Хрватска 5. август слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља. У акцији "Олуја" погинуло или нестало 1.853 Срба, а протерано њих најмање 220.000.

Чланови Одбора су председница Републике Колинда Грабар-Китаровић, премијер Зоран Милановић, председник Сабора Јосип Леко као и министри одбране, унутрашњих послова и бранитеља, преноси Танјуг.

Чланови владе су новинарима рекли да ће о начину и месту обележавања акције Олуја бити одлучено гласањем.

Гласаће, рекли су, да ли ће тај датум бити обележен само церемонијом у Книну, зашта се залаже председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, или и војном парадом у Загребу што је предлог премиејра Зорана Милановића.

Премијер је најавио и да ће бити основан и организациони одбор који ће бити задужен за спровођење договореног, преноси Хина.

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић недавно је изјавила да прославу Олује треба одржати као и до сада у Книну, а војну параду, коју предлаже Влада, идуће године у Загребу и то 28. маја на Дан оружаних снага Хрватске.

Грабар-Китаровић је рекла да је "на све начине" покушавала да пронађе заједничко решење, па је предлагала да парада буде одржана 4. августа, а средишња прослава у Книну 5. августа, а Влада је на чврстом стајалишту да прослава у Книну и војна парада у Загребу треба да се одрже истог дана, 5. августа.

Такав став је, како је писала хрватска штампа, оштро политички поделио Хрватску. Бранитељи а и главна опозициона странка ХДЗ противе се, наиме, томе да било шта омета и конкурише "светињи", прослави "Олује" у Книну.

Загребачки Вечерњи лист је објавио да су се представници Хрватског генералског збора сложили да представници јединица које су учествовале у Олуји председници поднесу рапорт у Книну и сматрају да је 28. мај идуће године добар алтернативни датум за параду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије