Линта: Шулц треба да осуди изјаве Томашићеве

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта позвао је председника Европског парламента Мартина Шулца да јавно осуди изјаве европосланице Руже Томашић којима она отворено позива на насиље, линч и говор мржње према Србима у Хрватској.

Миодраг Линта је истовремено позвао Хрватску да усвоји Декларацију како би се зауставило насиље према преосталим Србима у Хрватској, преноси Танјуг.

Томашићева, која је председница Хрватске конзервативне странке и посланица у Европском парламенту, изјавила је да "ако Хрватска почне чистити своје двориште јако пуно Срба из Хрватске ће морати ићи у Србију" и оценио ту изјаву као "профашистичку и проусташку".

"Ружа Томашић овом и претходним изјавама отворено позива на насиље, линч и говор мржње према преосталим Србима у Хрватској", поручио је Линта и оценио да њене изјаве само потврђују да веома жали што њен политички узор Фрањо Туђман није још 90-их протерао и оно мало Срба што их је остало у Хрватској.

Како је навео, реторика Руже Томашић представља јак емотивни ударац и изазива огорчење код жртава српске националности који су прошли патње деведесетих година.

Линта је, како се наводи, позвао председника Европског парламента Мартина Шулца да јавно осуди "фашистичке изјаве" Руже Томашић и покрене иницијативу да Европски парламент усвоји Резолуцију којом ће најстроже осудити неприхватљиво и непримерено понашање Руже Томашић и затражити да јавно реагују сви они који прихватају европске вриједности и стандарде.

Такође, Линта је позвао Хрватску да јасно осуди понашање Руже Томашић кроз усвајање Декларације у Хрватском сабору како би се у старту зауставило насиље према преосталим Србима у Хрватској и покренуо процес повратка отетих имовинских и других права стотинама хиљада протераних Срба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије