Читај ми!

БиХ, највиши степен приправности због тероризма

Све безбедносне службе и полицијске агенције у Босни и Херцеговини и даље су на највишем степену приправности након терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику и назнака о могућим новим нападима. Лажна дојава о бомби у зворничком суду и полицији.

Појачане мере надзора спроводи и Гранична полиција БиХ, чији је портпарол Санела Дујковић потврдила да су на снази мере појачане провере особа које се могу довести у везу с тероризмом, преноси Танјуг.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић у суботу је потврдио да су добијене информације о новим терористичким претњама, да се посебно штити један објект и без навођења појединости додао да је информација о могућем нападу примљена од једне "партнерске службе" у региону.

Заменик директора полиције Републике Српске Дарко Ћулум потврдио је постојање такве информације, али је истакао да је она опште природе, као и она коју је Обавештајно-безбедносна агенција БиХ (ОСА) проследила надлежним службама уочи напада у Зворнику, где је 27. априла један полицајац убијен, а двојица рањена.

ОСА је три дана пре тог напада све полицијске агенције у БиХ позвала на појачани опрез због индиција о могућем нападу на места јавног окупљања, укључујући полицијске станице, и то као освету због акција аустралијске полиције усмерених против радикалних исламиста који делују у тој земљи, а пореклом су из БиХ.

СИПА проверава информацију Обавештајно-безбедносне агенције БиХ о могућем новом терористичком нападу. СИПА је ту информацију проследила и другим полицијским органима у БиХ, а у оквиру својих надлежности и у сарадњи са локалним полицијским органима предузима одговарајуће мере и радње ради провере, преноси РТРС.

Коментаришући изјаву Мектића о могућим новим терористичким нападима, председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ентитетско Министарство унутрашњих послова званично није добило информацију о новим претњама.

Додик је истакао да су "радикалне терористичке групе иста претња и РС, и Србији, и другим земљама региона", наглашавајући да полиција Српске има добру сарадњу и са полицијом Федерације БиХ и са полицијом Србије.

Лажна дојава о бомби

Дојава о наводно постављеним експлозивним направама, која је упућена Станици јавне безбедности и просторијама Основног суда у Зворнику, била је лажна, преноси Танјуг.

Како је за агенцију Фена потврдила портпаролка Центра јавне безбедности Бјељина Александра Симијловић, у 10.30 полицију је о томе обавестила радница Основног суда у Зворнику, пошто је мушка особа телефоном упутила дојаву о наводно постављеном експлозиву који ће експлодирати за пола сата.

Полиција је одмах предузела све потребне мере, укључујући и безбедност запослених, који су евакуисани, а контрадиверзионим прегледом који су обавили припадници зворничке полиције, утврђено је да је дојава била лажна.

Предузимају се мере на проналаску лица које је упутило дојаву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије