Читај ми!

Eвропски парламент узнемирен због Рамине изјаве

Европски парламент је изразио "узнемиреност" због изјава албанског премијера Едија Раме у којима се спекулисало о уједињавању Албаније и Косова.

То је наглашено у саопштењу Европског парламента после усвајања резолуције о Албанији у којој се подвлачи улога Тиране у јачању регионалне стабилности и "поздравља политичка воља да се побољшају њени односи са Србијом", преноси Бета.

Европски парламентарци "охрабрују Албанију и Србију да предузму нове мере и уприличе изјаве у прилог регионалне стабилности и сарадње и добрих суседских односа".

Извештач Европског парламента за Албанију, немачки посланик Кнут Флекенштајн, изјавио је да европски парламентарци "уважавању предусретљиве и делатне ставове Албаније кад је реч о регионалној безбедности и сарадњи са суседним државама".

"Али ми желимо да одвратимо од давања изјава које могу слати погрешне поруке", ставио је до знања Флекенштајн.

Извештач у сенци за Албанију, бугарски либерални посланик ЕП Илхан Кјучјук оценио је да је Албанија напредовала на европском путу, "имала конструктивне и стабилне односе са суседима, док је њена спољна политика сасвим усаглашена са спољном и одбрамбеном политиком ЕУ".

Европски парламентарац Кјучјук предочио је да се мора скренути пажња влади у Тирани да ће "Албанија и Косово имати заједничку будућност једино унутар Европске уније".

У резолуцији се поздравља чињеница да је Албанија добила статус кандидата за чланство у ЕУ, што се види као подстицај за поспешење даљих реформи, нарочито у битки против организованог криминала и корупције, као и јачања независности правосуђа и слободе медија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије