Зворник, дан после терористичког напада

Дан након што је Нердин Ибрић (24) упао у полицијску станицу у Зворнику, убио полицајца Драгана Ђурића и ранио још два полицајца ухапшене су две особе које се доводе у везу с тим терористичким нападом. Реч је о Касиму Мехидићу и Авдулаху Хасановићу, који је прошле године боравио у Сирији. Полицијска акција и даље траје.

Мук у кући породице Ђурић. Убијени 48-годишњи полицајац живео је са мајком и братовљевом породицом. Само сат времена после Драгановог одласка на посао јављено им је за напад на полицијску станицу, због чега су данас ухапшене две особе.

"Изгубио сам оца 1992. године, погинуо од истих тих снага муслиманских, од истих снага губим брата на радном месту где га је убио неки екстрем, не знам како да га назовем", прича брат убијеног полицајца Анђелко Ђурић.

"Не можемо да гледамо кроз људксу призму. То је губитак нашег драгог колеге и пријатеља са којим смо делили године рада и носили ризик ових њихових заједничких послова. Оно што боли је чињеница да ово ценимо као бесмислену смрт потпуно невиног човека, који је само радио свакодневне послове и задатке и ничим није изазвао овако нешто", истиче Аница Јондић, председница синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске.

Здравствено стање рањених полицајаца Стеве Миловановића и Жељка Гајића је стабилно. Нису животно угрожени и опорављају се у зворничкој болници.

Све школе и вртићу у граду су отворени. Уобичајан је и рад других институција, уз појачано обезбеђење полиције. Отворене су и све продавнице али је грађана мање на улицама.

Становници Зворника забринути су због оног што се јуче догодило. Кажу да им је потребно да сви заједно утичу како би се укупна атмосферу опустила, јер је то оно што је потребно.

У општини где су последњих година без инцидената живели Срби и Бошњаци уз осуду терористичког напада апелују на толеранцију и мир.

"Зворник, Република Српска и БиХ имају будућност само ако сви ми који овде живимо гледамо у будућност. Враћање назад на пребројавање за период од 1992. до 1995. не води нас ничему", наглашава начелник општине Зворник Зоран Стевановић.

Мерсад Мехмедовић, председник Скупштине општине Зворник, апелује на грађане да се суздрже од реакција и да сачувају разум јер су толеранција и подршка потребни.

"Грађани треба да разумеју ову ситуацију - ово је терористички чин који не води ничему добро и потребно је, пре свега, да се уразумимо и подржимо, полицијске структуре да одраде свој посао како треба", додаје Мехмедовић.

Иако су борачке организације најављивале окупљања, одустале су после разговора са надлежнима.

Настрадали Драган Đурић биће сахрањен сутра. У Републици Српској сутра је и Дан жалости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара