Читај ми!

Додик: Декларација о самосталности РС није позив на рат

Председник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик одбацио је оцене да је Декларација СНСД-а о самосталности РС позив на рат. Истиче да у декларацији "не постоји ништа друго осим позива на политички дијалог".

Милорад Додик је, у интервјуу за бањалучки Глас Српске, рекао да је демократско изражавање воље народа путем референдума достигнуће западног света и развијених демократија, преноси Бета.

Додик сматра да би ОХР и странци требало да подрже то што СНСД жели да"одржи Устав и снагу међународног споразума", уместо што осуђују усвајање Декларације о слободној и самосталној РС.

"Они који то злоупотребљавају су изван времена и контекста онога што је написано у декларацији", рекао је Додик и додао да Република Српска има право да одлучује о својој судбини, која, према његовим речима, не може бити унитаристичка и централистичка, већ само дејтонска.

Додик истиче да је декларација одговор на узимање надлежности Републици Српској.

"Кршили сте наша права, покушавали сте да нас натерате на нешто што није у складу са уставима и понекад смо из страха на неке ствари пристајали, али сада је време слободе и изражавамо свој став и кажемо да су нам насилно одузели надлежности", казао је Додик, коментаришући декларацију Сабора СНСД-а којом се најављује расписивање референдума о самосталности РС.

Додик је навео да РС жели да остани у БиХ, али да јој се врате надлежности из области правосуђа, финансија и остале надлежности које су пренете на ниво БиХ.

"Са Сабора је јасно поручено да пре него што постане европска, БиХ мора да буде дејтонска. Само дејтонска БиХ може да буде европска. То је наш став и ми тражимо да он буде поштован, јер је написан у Уставу и Дејтонском мировном споразуму", поручио је Додик.

Коментаришући реакције опозиционих странака у РС, које су осудиле доношење декларације, Додик је оценио да је став опозиције "поданички", и да је њихова политика "политика правдања и подаништва".

Сабор је усвојио декларацију којом се предвиђа одржавање референдума о самосталности РС ако до 2018. године овом ентитету не буду враћене дејтонске надлежности које су пренете на државни ниво.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара