Читај ми!

Загребачки градоначелник остаје у притвору

Загребачки градоначелник Милан Бандић остаје у притвору у Реметинцу јер је ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда одбило жалбу његових адвоката на одређивање истражног затвора.

Веће загребачког Жупанијског суда је прихватило тврдње полицијске јединице Ускок да би Бандић на слободи ометао кривични поступак и утицао на сведоке, односно прекршио услове о кауцији, преноси Танјуг.

Тиме је правоснажна постала и одлука о наплати кауције од два милиона евра, рекао је портпарол суда Крешимир Девчић.

Док је истражни судија одлучивао о градоначелниковом повратку у Реметинец ванрасправно веће Жупанијског суда објавило је да је прихватило ранији захтев Бандићеве одбране и омогућило му поновно обављање градоначелничке дужности.

Али, та одлука је према ставовима Ускока и Жупанијског суда новим одређивањем истражног затвора постала ирелевантна, подсећа агенција Хина.

Бандић сада своја права може тражити уставном тужбом.

Бандић се вратио у притвор у Реметинец 10. марта, након што је судија истраге прихватио тврдње Ускока, а донета је и одлука о наплати кауције од два милиона евра.

Истрага против Бандића проширена је након што је председница управног већа Загребачке фондације за помоћ особама оболелим од цереброваскуларних болести Вида Демарин истражитељима испричала да ју је Бандић у два наврата наговарао да промени исказ и потпише документ неистинитог садржаја.

У претходно покренутој афери "Аграм" он се сумњичи да је оштетио град којим је управљао 12 година, али и да је неплаћањем пореза на донације примљене у председничкој кампањи 2010. закинуо и државни буџет, а свеукупну штету тужилаштво процењује на око 2,6 милиона евра.

Бандић се спремао да поднесе оставку и издејствује превремене изборе на којима би учествовао са странком коју формира, а правосудни органи негирају да његово поновно враћање у притвор има везе са тим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара