Читај ми!

Варуфакис: Без милости за утајиваче пореза

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис обећао је да "неће имати милости" у борби против утаје пореза, што је једна од мера које левичарска грчка влада спроводи у покушају да доведе у ред своје финансије и избегне потребу да тражи трећи пакет помоћи.

Јанис Варуфакис је за телевизијску станицу Скај рекао да их интересују они који имају новац, али никад нису плаћали порез. "Они су наша мета и према њима нећемо имати милости", изјавио је Варуфакис, пренела је агенција АФП.

"Део је наше патриотске дужности да плаћамо порезе", истакао је грчки министар и додао да је једна од предвиђених мера наплата једнократног пореза на богатство.

"Одлучни смо да избалансирамо наш буџет. Ако будем морао да уведем ванредне порезе, то ћу и учинити, али ће он погодити само оне који могу да га плате. Нећемо узимати новац од људи који једва преживљавају", истакао је Варуфакис.

Варуфакис је рекао да грчка намерава да отпочне разговоре са кредиторима о одлагању дуга, како би га учинила подношљивим, радећи истовремено на реформским мерама које треба да буду дефинисане до априла.

У интервјуу за АП Јанис Варуфакис је нагласио како ће исплата дугова ММФ-у, од којих неке доспевају у марту, бити приоритет Грчке. С друге стране, дугови Европској централној банци припадају различитој категорији "и о њима ћемо морати да разговарамо са нашим партнерима и институцијама".

Варуфакис ипак истиче да Грчка не би била прва земља која није испунила обавезе према ММФ-у.

Грчка би у марту требало да исплати ММФ-у око 1,5 милијарди евра, а на лето 6,7 милијарди евра ЕЦБ-у, али због проблема ликвидности ће имати проблема да то оствари.

Варуфакис је нагласио како Грчка од ЕЦБ неће тражити одлагање отплата већ начин "да те отплате буду лакше оствариве".

Грчка је прошле недеље извојевала споразум с министрима финансија осталих чланица еврозоне о четворомесечном продужење међунардоне помоћи од 240 милијарди евра.

У замену за то Атина се обавезала на серију буџетских реформи које ће морати да се конкретизују до априла.

Варуфакис је нагласио како ће те реформе бити грчки приоритет, али да је нужно учинити нешто и у погледу одрживости огромног грчког дуга.

Грчки дуг тренутно достиже 315 милијарди евра, што одговора нивоу од 176 одсто бруто домаћег прозивода. Многи истичу како је такав ниво дуга неодржив и да никада не може да буде у потпуности отплаћен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије