Читај ми!

Нова оптужница за злочин у Медачком џепу

Загребачко Жупанијско државно тужилаштво подигло је оптужницу против бившег припадника 9. гардијске бригаде Јосипа Мршића, пошто је прошле године на судској реконструкцији у Медачком џепу, а потом и у судници, признао да је 1993. пуцао у старицу за чије се убиство судило његовом саборцу Велибору Шолаји.

За тај злочин почињен у личком селу Читлук прво је одговарао само Шолаја који је у јуну прошле године неправоснажно ослобођен оптужби, преноси Танјуг.

Али, пошто је Врховни суд укинуо ослобађајућу пресуду на новом суђењу, ако оптужница буде потврђена, бивши саборци делиће оптуженичку клупу, јер Тужилаштво сада тврди да су старицу усмртили заједно.

На реконструкцији злочина у Читлуку Мршић је крајем априла прошле године изненада казао да је он убио старицу. Када је у мају као сведок дошао на суђење Шолаји, ублажио је исказ рекавши да је жену извео из подрума и према њој испалио један хитац из пиштоља.

"Опалио сам један једини метак према њој, али жена није пала", казао је тада Мршић, додајући да је поред њега стајао и Шолаја који је потом испалио кратки рафал или два три појединачна хица из аутомата након чега је жртва завршила на тлу.

Шолаја је с ратним командантом извиђачке јединице 9. гардијске бригаде "Вукови" Јосипом Крмпотићем, за кога је поступак у међувремену раздвојен, ухапшен и притворен у марту 2012.

У тој истрази је ухапшено још неколико њихових сабораца који, на крају, нису оптужени за злочине у Медачком џепу.

Због убиства српских цивила и паљења њихових кућа и имовине у Медачком џепу, у првом поступку који је хрватском правосуђу препустио Хашки суд, раније је правоснажно осуђен ратни командант 9. гардијске бригаде Мирко Норац.

Како посећа Хина, у истом случају ослобођен је генерал Рахим Адеми.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара